ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Nejhorší výsledek v historii. Česká ekonomika se propadla o 10,7 procenta

  • 661
Česká ekonomika ve 2. čtvrtletí meziročně klesla o 10,7 procent. Mezičtvrtletně pak o 8,4 procenta. To je nejhorší výsledek v historii samostatné České republiky. Negativně se na tom podepsala restriktivní opatření proti zamezení šíření koronaviru.

„Významně negativní vliv mělo omezení nebo uzavření provozů v průmyslu, dále pak v odvětvích obchodu, dopravy, pohostinství a ubytování,“ uvedl k výsledkům české ekonomiky ve sledovaném období ředitel odboru národních účtů Českého statistického úřadu Vladimír Kermiet.

Propad však není tak výrazný, jak se očekávalo. Ekonomové věštili ekonomice propad až o 18 procent. Ekonomika sousedního Německa se propadla o téměř 12 procent a podobný propad pak zažila i Francie. Ta spadla o 13,8 procenta.

Vláda bude řešit přeměnu programu Antivirus

„Je to stejně jako u Německa, samozřejmě jsme to čekali,“ řekl Babiš. Německá ekonomika ve druhém čtvrtletí poklesla ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 10,1 procenta. „Já z hlediska rozpočtu jsem optimista, uvidíme, jak se s tím popasuje náš průmysl,“ řekl Babiš.

Premiér má ale důvěru ve firmy i zaměstnance. „Já věřím našim firmám i lidem, že budou flexibilní a že se přizpůsobí situaci, ale samozřejmě to bude náročný rok,“ připustil předseda vlády.

Vládní kabinet podle něj musí především vyřešit přeměnu programu Antivirus na kurzarbeit. Představuje zkrácení pracovní doby při nedostatku práce. Zaměstnavatel platí mzdu za odpracovanou dobu. Stát pak pracovníkům výdělek dorovnává za zbývající čas. „Je to v legislativě, včera (ve čtvrtek) jsme dostali návrh od paní (ministryně práce Jany) Maláčové (ČSSD),“ řekl Babiš. Vláda by se věcí mohla zabývat na svém příštím zasedání 17. srpna.

Odraz ode dna

„Lepší než předpokládaný výsledek má na svědomí v daných podmínkách relativně příznivý vývoj maloobchodu už hned v době květnového zahájení otevírání ekonomiky,“ řekl hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. „Poměrně výrazné oživení pak v červnu zaznamenal i průmysl,“ dodal..

„Pro bližší posouzení příčin tohoto vývoje si ovšem budeme muset počkat na detailnější informace od ČSÚ, které dorazí s upřesněnými odhady,“ doplnil pak analytik Raiffeisenbank Vít Hradil.

Podle analytiků tak již lze pozorovat, že se ekonomika odráží ode dna. „Dvouciferný pokles HDP již snad znovu neuvidíme,“ dodal Hradil. Podle statistiků nicméně klesla hrubá přidaná hodnota (HPH) téměř ve všech odvětvích národního hospodářství.

„Klíčové pro otázku, jak se z koronavirové krize česká ekonomika dostane, bude ale třetí a čtvrtý kvartál. Ve třetím se musí ekonomika vyrovnat s propadem cestovního ruchu kvůli chybějícím zahraničním turistům a po prázdninách budou zase podniky řešit konec efektu aktuálních vládních opatření, která uměle pomáhají udržet jejich hotovost a zaměstnanost,“ uvedl Jan Hadrava, ředitel strategického poradenství PwC.

Dva měsíce opatření

Vláda kvůli koronaviru začala přijímat opatření, která měla zamezit šíření nákazy, od března. Omezila volný pohyb a cestování, sdružování, podnikání, kulturu, sport, školní výuku a další aktivity. Některé firmy kvůli tomu zavřely provoz, jiným podnikům naopak chyběli zaměstnanci třeba i kvůli uzavřeným hranicím.

Od poloviny května se restrikce vzhledem k příznivé epidemiologické situaci začaly postupně uvolňovat. Statistici v pátek uvedli, že zaměstnanost ve druhém čtvrtletí klesla proti stejnému loňskému období o 2,1 procenta, mezičvrtletně byla nižší o 1,6 procenta.

,