ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Česká ekonomika zpomaluje. V prvním čtvrtletí 2019 rostla o 2,5 procenta

  • 48
Česká ekonomika v letošním 1. čtvrtletí zpomalila meziroční růst na 2,5 procenta z 2,6 procenta ve 4. čtvrtletí loňského roku. Vyplývá to z předběžného odhadu hrubého domácího produktu, který ve středu zveřejnil Český statistický úřad. Mezičtvrtletně se HDP zvýšil o půl procenta. Analytici takový vývoj odhadovali.

„Podle předběžných odhadů byly hlavními faktory růstu české ekonomiky v prvním čtvrtletí zahraniční poptávka a spotřeba domácností. K tvorbě hrubé přidané hodnoty nejvíce přispěl zpracovatelský průmysl, dařilo se i většině odvětví služeb a také stavebnictví,“ uvedl ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

Zaměstnanost byla v prvních třech měsících roku o půl procenta vyšší než v předchozím čtvrtletí. Meziročně vzrostla o 1,4 procenta. „V počtu zaměstnaných osob tak opět zvýšila své historické maximum v časové řadě od roku 1993,“ dodali statistici.

Růst HDP bude slabší. Resort financí zhoršil odhad pro letošní rok

„V letošním roce by měla ekonomika po téměř 3% růstu v minulém roce zpomalit k 2,5 %,“ uvedl Jakub Seidler, hlavní ekonom ING Bank pro ČR. Riziko podle něj představuje zpomalování průmyslové výroby, eskalace obchodních válek ve světě a zpomalování čínské ekonomiky.

„Čína je sice z pohledu přímých tuzemských vývozu méně významná destinace, patří však mezi největší exportní destinace Německa a nepřímo je tak podstatná i pro tuzemskou ekonomiku,“ řekl Seidler.

,