Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Propad ekonomiky se v prvním čtvrtletí nezastavil, potvrdili statistici

  • 8
Česká ekonomika v prvním čtvrtletí podle zpřesněného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně klesla o 2,1 procenta a mezičtvrtletně o 0,3 procenta. Úterní údaje se tak shodují s prvním odhadem statistiků z konce dubna. Na meziročním vývoji hrubého domácího produktu (HDP) se podle ČSÚ negativně podepsal mimo jiné propad výdajů domácností.

I přes celkový negativní vývoj ekonomiky podle statistiků proti předchozímu kvartálu stoupla hrubá přidaná hodnota (HPH) o 0,1 procenta. Vzrostla zejména ve stavebnictví, peněžnictví a pojišťovnictví a ve zpracovatelském průmyslu. Ve většině služeb však klesla.

Zdroj: ČSÚ

Ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet uvedl, že k meziročnímu poklesu ekonomiky nejvýrazněji přispěl vývoj v odvětví obchodu, dopravy a ubytování a v profesních, vědeckých, technických a administrativních činnostech. Naopak se podle něj dařilo zpracovatelskému průmyslu. „Na straně poptávky byly hlavním faktorem poklesu HDP nižší spotřební výdaje domácností a investice,“ doplnil Kermiet.

Máme nástroj pro příští krizi. Ekonomiku odhadne rychleji, říká ekonom Michl

„Pokud se podíváme na čísla v běžných cenách, na spotřebu lidé vynaložili meziročně o 33 miliard korun méně a šetřili přitom především na službách (-46 mld.). Ostatně velká část z nich byla uzavřena, a tak peníze po většinou putovaly do úspor,“ uvedl k úterním datům analytik ČSOB Petr Dufek.

K vývoji ekonomiky podle statistiků pozitivně přispívaly výdaje na konečnou spotřebu vládních institucí, změna stavu zásob a zahraniční poptávka. „Celkově lze říci, že ekonomika se dokázala s problémy, které ji na začátku roku postihly, vypořádat nad míru dobře a nadále tak prokazovala vysokou míru odolnosti,“ řekl ekonom Komerční banky Martin Gürtler.

Zdroj: ČSÚ

Výdaje na konečnou spotřebu se v období od ledna do konce března mezičtvrtletně snížily o 1,3 procenta a meziročně o 3,7 procenta. Z toho výdaje na konečnou spotřebu domácností klesly proti proti předchozímu čtvrtletí o 0,2 procenta a proti loňskému stejnému čtvrtletí o 6,1 procenta. „Meziročně oslabila zejména spotřeba předmětů se střednědobou trvanlivostí a výdaje za služby,“ uvedli statistici.

Výdaje na konečnou spotřebu vládních institucí mezičtvrtletně klesly o 3,6 procenta, meziročně však byly vyšší o 1,3 procenta. V Česku bylo prvním čtvrtletí zaměstnáno v průměru 5,327 milionu lidí. Celková zaměstnanost se tak proti loňskému poslednímu kvartálu zvýšila o 0,3 procenta, meziročně však klesla o 1,6 procenta.

13. března 2021

,