(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Lukáš Procházka, MAFRA

Českým domácnostem rekordně stouply příjmy, ekonomika však zpomaluje

  • 155
Příjmy tuzemských domácností loni rostly nejrychleji za uplynulých 16 let, reálně se zvýšily o 4,7 procenta, uvedl v úterý Český statistický úřad. Česká ekonomika však začíná zpomalovat, hrubý domácí produkt loni stoupl o 2,9 procenta. Ještě v roce 2017 rostl meziročně tempem 4,5 procenta.

V samotném čtvrtém čtvrtletí loňského roku ekonomika meziročně vzrostla o 2,6 procenta a mezičtvrtletně o 0,8 procenta, informoval Český statistický úřad (ČSÚ).

Upřesnil tak svůj odhad z počátku března, podle kterého loňský růst ekonomiky činil tři procenta a ve čtvrtém čtvrtletí HDP meziročně stoupl o 2,8 procenta a mezičtvrtletně o 0,9 procenta.

České domácnosti si podle statistiků loni výrazně přilepšily. Jejich příjmy rostly nejrychleji za uplynulých 16 let, reálně se zvýšily o 4,7 procenta. 

„Domácnosti profitovaly z rostoucích mezd, začínají se ale obávat ekonomického zpomalování, a to vede k vyšší snaze spořit. Dnešní čísla tento trend potvrdila, když se míra úspor domácností v posledním čtvrtletí zvýšila na 11,7 procenta,“ uvedl hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

Firmám však kvůli rostoucím mzdám klesají zisky. „Dynamický růst mezd se projevil v meziročním navýšení mzdových nákladů u podniků o devět procent. Pokračoval tak trend snižování míry jejich ziskovosti. Jelikož velká část podniků patří zahraničním vlastníkům, mělo to i přímý dopad do odlivu důchodů do zahraničí,“ řekl Vladimír Kermiet z ČSÚ.

Zahraniční vlastníci si rozdělili 294 miliard

Reálná spotřeba na obyvatele byla loni meziročně vyšší o 3,4 procenta. V číselném vyjádření průměrný měsíční příjem ze zaměstnání loni dosáhl 32 147 Kč a proti roku 2017 tak byl reálně o pět procent vyšší. 

Zisky zahraničních majitelů obchodních společností loni dosáhly 7,8 procenta HDP a ve formě dividend si zahraniční vlastníci firem v ČR rozdělili téměř 294 miliard korun, zpátky pak investovali přes 120 miliard Kč. „Tento vývoj odráží vysokou ziskovost přímých zahraničních investic v ČR,“ doplnil ČSÚ.

V úterý zveřejněné údaje, tedy slabší růst HDP, mírně se snižující míra zisku nefinančních podniků a růst míry úspor domácností, podle analytika Generali Investments Radomíra Jáče naznačují, že si ČNB může vzít ještě další čas na rozmyšlenou při svých úvahách, zda a kdy dále zvýšit měnově-politické úrokové sazby.

,