Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Češi přichází na chuť kvalitě. Za oběd dají v průměru 127 korun

  • 314
Už nejen hlavní jídlo, ale také polévky, saláty nebo dezerty. Češi si při návštěvě restaurace už tolik nehlídají svou kapsu. Útrata za minulý rok do prosince narostla o šest procent na 127 korun. Vyplývá to z dat stravenkové společnosti Edenred o útratách více než 180 tisíc zaměstnanců.

Potvrzuje se tak, že Češi jsou vybíravější a přecházejí ke kvalitnějšímu stravování. Méně než 120 korun jsou lidé ochotni za hlavní chod dne vydat jen ve třech moravských městech - v Ostravě, Olomouci a Jihlavě. Ve všech třech městech se průměrná útrata stravenkami pohybuje na 117 korunách.

Nejvíc se u oběda rozšoupnou hosté pražských a brněnských restaurací. V metropoli útrata přesahuje 143 korun, v Brně 134 korun.

Meziročně nejrychleji však útraty za rok do prosince stouply v Ústí nad Labem, a sice o 7,8 procenta na 120 korun.

Od polotovarů ke kvalitě

Trendem, který potvrzují restauratéři, je přechod k pestřejší nabídce a jídlům připravovaných z kvalitnějších surovin. Spotřebitelé také už nezůstávají jen u jednoho chodu.

„Už to není jen jedno hlavní jídlo a k tomu malý nápoj. Lidé si přiobjednávají nejčastěji polévku či malé zeleninové saláty jako přílohu, z nápojů restaurace stále častěji vybírají třeba kvalitní, ale dražší domácí limonády,“ shrnul vývoj Zbyněk Vystrčil ze společnosti Edenred.

Útraty za obědy v krajských městech.

Za čtyři roky od roku 2015 se průměrná útrata za oběd zvýšila o bezmála 26 korun na 127,40 korun. Výdaje tak vzrostly o více než čtvrtinu.

Zároveň se ukazuje, že se rozevírají nůžky mezi útratami obyvatel Prahy a Brna a ostatními regiony, což se dá pochopit tak, že česká i moravská metropole bohatnou rychleji než menší města.

„Zatímco v roce 2015 zaplatili Pražané za oběd v restauraci v průměru o 19 korun více než v Jihlavě, kde jsou ceny dlouhodobě nejnižší, v prosinci již byl rozdíl přes 26 korun,“ uvedl Vystrčil.

Pro letošní rok se hodnota stravného, určovaná vyhláškou Ministerstva práce a sociálních věcí, navýšila ze 123 na 131 korun denně. Na maximální hodnotu dosáhnou častěji zaměstnanci firem, které využívají stravenkové karty Ticket Restaurant Card, než ti, kdo mají papírové stravenky.

Útraty za obědy v regionech.

Útraty za obědy v regionech.

Koronavirus

Nový typ koronaviru SARS-CoV-2 způsobující onemocnění COVID-19 se z Čínského města Wu-Chan rozšířil do více než 40 dalších zemí.