Tuzemské e-shopy letos budou mít rekordní tržby, odhadují jejich zástupci

  20:05
Internetoví obchodníci zvýšili odhad letošního růstu prodejů na 25 procent, což znamená celkové tržby na úrovni rekordních 194 miliard korun. Vyplývá to z aktuálního vyjádření Asociace pro elektronickou komerci. S tuzemskými e-shopy se v prvních týdnech koronavirové krize roztrhl pytel a do konce roku jich má být skoro 46 tisíc.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Na začátku roku předpovídala asociace růst o patnáct procent, v dubnu předpoklad zvýšila na dvacet procent a nyní si odhad odborníků polepšil ještě o pět procentních bodů.

Meziroční rozdíl prodejů přesahoval v dubnu čtyřicet procent a postupně se ustálil na 25 procentech v červnu. Podle červencové analýzy nákupního rádce Heureka.cz se dařilo hlavně segmentům nábytku či zboží pro dům a zahradu. 

Růst přitom podle výkonného ředitele Asociace pro elektronickou komerci (APEK) Jana Vetyšky pokračuje i ve druhém pololetí a původní letošní předpoklad přesáhne o patnáct miliard korun. Loni utratili Češi a Češky v internetových obchodech 155 miliard korun, uvádí asociace. Letos by mělo jít o 194 miliard.

„E-shopy a e-commerce jako celek zažily a zažívají velmi úspěšný rok, přestože v kontextu, který nikterak pozitivní není. Nejen české on-line obchody ale potvrdily svou kvalitu a flexibilitu a v uplynulých měsících zvládly bravurně zásobovat domácnosti i společnosti veškerým poptávaným zbožím. Češi si tak během nouzového stavu našli ještě pevnější vztah k nakupování přes internet,“ dodal Vetyška.

I když ekonomové předpovídají na podzim propad ekonomiky jako celku, Češi využívají on-line nákupů ještě víc než v minulosti a dávají jim přednost před návštěvou kamenných obchodů. 

S e-shopy se roztrhl pytel

Podle nedávného reportu vyhledávače módy Glami se většina zákazníků na internetu nechystá šetřit v souvislosti s počínající recesí. Více než polovina ze tří tisíc oslovených nakupuje módu stejně jako před koronavirem. Třináct procent zákazníků do obchodů raději ani nechodí a 23 procent se sice snaží šetřit, ale stále se po nabízeném zboží dívá. Více než polovina Čechů a Češek, konkrétně 54 procent, též v posledních měsících utratila více peněz na internetu než v kamenných prodejnách, uvádí Glami.

Daň pro mimoevropské e-shopy se odkládá, drobné zásilky podraží až za rok

K tomu přispívá i objem tuzemských e-shopů, který se den ode dne zvyšuje. Podle serveru Česká e-commerce by měl jejich počet do konce roku vzrůst na bezmála 46 tisíc. Takové číslo uvádí i reklamní agentura Ogilvy. Podle firmy přibývalo v Česku krátce po březnovém vyhlášení stavu nouze čtyřicítka e-shopů denně.

Podle stratéga Ogilvy Jiřího Jóna má současný nárůst počtu e-shopů několik dílčích důvodů. „Češi jsou národ hračičků a ‚nějaký‘ e-shop si doma zvládne slepit téměř kdokoliv. Řadu z nich otevřeli prodejci jako náplast za uzavřené kamenné prodejny.​ Další skupinu tvoří e-shopy, které lidé začali provozovat bez vidiny většího výdělku jako volnočasovou aktivitu,“ komentuje Jón.

„Důležitá je motivace pro založení e-shopu. Pokud je to generování zisku, bude záležet na tom, jestli a jakou přidanou hodnotu ten který e-shop zákazníkům přináší. Může jít například o široký nebo naopak užší sortiment, unikátní zákaznickou zkušenost nebo agresivní cenovou politiku. Pokud e-shop nenabídne žádný takový benefit, v konkurenci velkých hráčů zřejmě neuspěje. Někteří obchodníci se pak pravděpodobně vrátí ke svým původním distribučním kanálům a e-shop otevřený z nutnosti v období karantény nechají ladem,“ vysvětluje Jón. 

Česko jako e-shopová velmoc

Podle Miroslava Uďana, generálního ředitele společnosti Shoptet, která internetové obchody tvoří, je nepravděpodobné, že by prudký nárůst tuzemských e-shopů mohl způsobit převis nabídky nad poptávkou. 

„Jsou na to dva relevantní pohledy. První se týká segmentů, které jsou velice konkurenční jako je třeba elektronika, nebo některé spotřební zboží, tam je konkurence skutečně vysoká a je problém konkurovat velkým e-shopům, ale stále to jde pomocí specializovaných služeb, například pomocí s instalací a podobně,“ uvádí Uďan.

 „Druhý pohled se týká segmentů, které ‚teprve‘ digitalizují a to byly hlavní e-shopy, které v posledním období táhly daný nárůst. Byly to prodejci a sítě offline prodejen, které na internetu dříve nebyly a pomocí e-shopů se takto dostávaly blíže ke svým zákazníkům. Tuto digitalizaci jsme viděli u potravin, lokálních výrobců, ale třeba i restaurací, květinářství, nebo poskytovatelů služeb jako jsou fotografové a další. Platí, že v online prostředí se pořád prodá jen zlomek zboží a i Česko často označované za e-shopovou velmoc v poměru zboží prodaném na internetu zaostává za některými západními trhy,“ uzavírá Uďan.

V případě nových omezení v důsledku druhé vlny koronaviru může podle Vetyšky z asociace APEK dojít i k další netradiční situaci. Obvykle nejvýraznější vánoční sezona by mohla být podle něho do jisté míry nahrazena či prodloužena do všech podzimních měsíců. „Na druhé straně ovšem toto neobvyklé období přináší velkou výzvu v oblasti plánování a přípravě zásob na následující měsíce,“ uzavřel Vetyška.

Autoři: ,

Teplo z uhlí podraží o deset až třicet procent, říká zástupce tepláren

  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

Letiště zkrátí parkování zdarma. Placené bude účtováno po čtvrthodinách

8. dubna 2024  11:05

Ruzyňské letiště výrazně zkrátí dobu, během niž zde řidiči mohou bezplatně parkovat, například při...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Angličtina na železnici povinná nebude. Hromadný odpor přiměl Brusel ustoupit

9. dubna 2024

Strojvedoucí se s dispečerem nebo výpravčím nebude muset v nejbližších letech povinně bavit v...

Hermès posiluje. Brzy může předstihnout Louis Vuitton, předpovídají analýzy

16. dubna 2024  8:11

Značka luxusního zboží Hermès má podle analytiků banky Citigroup potenciál překonat v příštích...

Čínské hospodářství v prvním čtvrtletí předčilo očekávání, stouplo o 5,3 procenta

16. dubna 2024  8:01

Čínský hrubý domácí produkt (HDP) v letošním prvním čtvrtletí meziročně stoupl o 5,3 procenta a...

Green Deal je hysterická agenda bez dopadových studií, říká advokát

16. dubna 2024,  aktualizováno  8:46

Pavel Smutný patří mezi matadory české advokátní praxe i společenského života. V roce 1993 založil...

Nepřetržitý provoz. Změny v dohodách zvedají festivalům náklady o miliony

16. dubna 2024

Premium Úpravy v práci na dohodu, jako je příplatek za víkendovou či noční směnu, citelně zvedají náklady...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...