ČNB firmě mimo jiné vytýká, že nedostatečně zjišťovala informace o odborných znalostech a zkušenostech klientů v oblasti investic, jejich finančním zázemí a investičních cílech. Ilustrační foto

ČNB firmě mimo jiné vytýká, že nedostatečně zjišťovala informace o odborných znalostech a zkušenostech klientů v oblasti investic, jejich finančním zázemí a investičních cílech. Ilustrační foto | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Finanční poradci E&S Investments dostali za investice pokutu 3 miliony

  • 3
Českou větev finančně-poradenské skupiny Ertrag & Sicherheit stihl vysoký trest od centrální banky za chyby při zprostředkování investic. Rakouská sestra české E&S Investments je už od loňska v konkurzu.

Česká národní banka si posvítila na finanční poradce z firmy Ertrag & Sicherheit sídlící v Brně. Loni v listopadu je potrestala vysokou třímilionovou sankcí mimo jiné za matení klientů při prodávání investic.

Společnost se například příliš neohlížela na to, jestli má klient dostatečné zkušenosti a dost prostředků na to, aby se pustil do konkrétní doporučené investice. Podle centrální banky firma „nedostatečně zjišťovala informace o zákazníkových odborných znalostech a zkušenostech v oblasti investic, finančním zázemí a investičních cílech“. Šlo například o velmi rizikové fondy Evolution Value Funds. Někteří klienti ale zároveň nedostali informaci, že tato investice neodpovídá jejich věku, znalostem a zkušenostem, rizikovému profilu, investičním cílům a zjištěným majetkovým poměrům.

V podvodu se zlatem se spálily desítky Čechů. Investovali přes 20 milionů

Problém byl také v tom, kolik lidé za investiční doporučení zaplatili. ČNB tvrdí, že si od nich E&S Investments brala odměnu v podstatě dvakrát. Jednou přímo ve formě zprostředkovatelské provize a dále formou provize od investiční společnosti ze vstupního poplatku.

„S ohledem na skutečnost, že účastník řízení přijímal od XXX (jméno společnosti, která spravuje konkrétní investici je v rozhodnutí začerněno - pozn. red.) pobídky za službu, která již byla vůči zákazníkovi zpoplatněna, aniž by zákazník tímto získal jakoukoliv další výhodu, nejednal účastník řízení v nejlepším zájmu zákazníka. Takovou pobídku je třeba klasifikovat jako nepřípustnou pobídku,“ píše ČNB.

Kolik dostávali poradci

  • Měsíční investice: 1000 Kč, Provize pro poradce: max. 14 000 Kč
  • Měsíční investice: 3000 Kč, Provize pro poradce: max. 42 000 Kč
  • Měsíční investice: 4000 a víc Kč, Provize pro poradce: max. 55 000 Kč

Zdroj: ČNB

Navíc desítky klientů to, kolik celkem za službu zaplatí, ani nevěděli. V několik případech, kdy šlo o investici v cizí měně, nebyli také informováni o směnných kurzech a souvisejících nákladech.

O osudu finanční skupiny Ertrag & Sicherheit, jejíž součástí česká E&S Investements je, se už nějakou dobu na trhu spekuluje. Rakouská E&S Vermögensberatung požádala loni v srpnu soud o zahájení konkurzu, protože je předlužená kvůli soudním sporům s investory na náhradu škody z pochybných investic. Čelí třem stovkám žalob lidí, kteří byli poškozeni podvodnými investicemi do falešného investičního zlata německé firmy EVVE a do uzavřených fondů Shedlin. Poškození u soudu požadují zatím devět milionů eur. Majetek firmy je přitom mnohem menší (psali jsme zde).

Spálili se i Češi, například známý hokejista Václav Nedorost. „Do zlata a stříbra jsem investoval tři sta tisíc, čtyři miliony jsem investoval do stavby nemocnice v Dubaji přes fondy Shedlin. To nepočítám, že jsem si na to bral neúčelovou hypotéku a úroky z ní přesáhly milion,“ řekl předloni v rozhovoru pro iDNES.cz.