Firmy by mohly očkovat velmi brzy, snad do prázdnin, slibuje Havlíček v rozhovoru pro MF DNES | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Bezpečnostní dotazník k Dukovanům je hotový, Číňané ani Rusové ho nedostanou

  • 70
Ministerstvo vnitra a bezpečnostní složky odsouhlasily finální podobu takzvaného bezpečnostního dotazníku k posouzení uchazečů o stavbu nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany. Na středeční tiskové konferenci ve Sněmovně to řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Dotazník byl odeslán společnosti ČEZ, která by jej měla uchazečům přeposlat.

Dotazník mají dostat pouze francouzská společnost EDF, jihokorejská firma KHNP a severoamerický Westinghouse. Garantovat to má podle dřívějšího Havlíčkova vyjádření vládní usnesení i zadávací dokumentace, ve které jsou uchazeči, s nimiž bude stát jednat, výslovně uvedeni. Následného tendru se tak nebudou moci zúčastnit jiné firmy, a to ani v roli subdodavatelů. Stát v minulosti z dalších zájemců vyloučil firmy z Ruska a Číny.

„Byl odsouhlasen finální text takzvaného bezpečnostního dotazníku, byl to ten očekávaný potvrzující text od ministerstva vnitra a šesti úřadů. Finální znění bezpečnostního dotazníku je v tuto chvíli v souladu s ministerstvem vnitra, průmyslu a bylo odesláno v minulých dnech společnosti ČEZ. Předpokládám, že ho obratem pošle jednotlivým uchazečům,“ poznamenal Havlíček.

„Průběžně se s uchazeči jedná, zejména společnost ČEZ. Pokud sem přijede nějaký vrcholný představitel, jsme připraveni ho přijmout a činíme tak. Je to už v tuto chvíli v rukou ČEZ. Všichni jsou s tím dostatečně dobře seznámeni, akceptují tuto variantu,“ dodal ministr.

Volná cesta pro lex Dukovany

Zástupci dalších stran na dnešní tiskové konferenci potvrdili úterní informaci, že přestanou ve Sněmovně blokovat návrh zákona o opatřeních k přechodu Česka k nízkouhlíkové energetice, takzvaný lex Dukovany. Podle dohody s vládou k němu Senát připojí pozměňovací návrh, který zamezí ruským a čínským firmám účastnit se tendru na výstavbu nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany.

Třetí čtení návrhu bylo v dolní komoře zahájeno na začátku února, několikrát bylo ale přerušeno. Důvodem byla mimo jiné právě snaha části opozice zakotvit v zákoně bezpečnostní pojistky k výstavbě nového bloku proti ruským a čínským firmám. Přijaty by podle Havlíčka měly být i pozměňovací návrhy poslanců Jana Lipavského (Piráti), Jana Bartoška (KDU-ČSL) a Petra Dolínka (ČSSD).

Vyloučení z tendru o Dukovany vám uškodí, vzkázal Rosatom Česku

„Zákon potřebujeme i pro vyjednávání s Evropskou komisí, odpůrců jádra v Evropě je celá řada. Čím silnější bude shoda na domácí politické scéně, tím je větší šance, že prosadíme tento důležitý energetický projekt i v rámci Evropy,“ řekl první místopředseda a šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Piráti a STAN se zákonem jako celkem nesouhlasí kvůli ekonomickým ukazatelům, blokovat jej ale dále nebudou. „Pojistky na ochranu státního rozpočtu a peněženek občanů v zákoně stále obsazené nejsou. Nadále chceme s ministerstvem a senátory diskutovat o tom, jak danou oblast pojistit v daném zákoně,“ poznamenal pirátský poslanec Petr Třešňák.

Takzvaný nízkouhlíkový zákon má podle návrhu vlády zavést způsob stanovení výkupní ceny z nového bloku dukovanské elektrárny, což souvisí se zajištěním financování celého projektu společnosti ČEZ.

,