Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Důchodci si příští rok polepší o 371 Kč, míň přidat nešlo

  • 416
Důchodci si v příštím roce přilepší. Stát jim zvedne penze v průměru o 371 korun na necelých 10 500 korun. Po jednání vlády to uvedl premiér Petr Nečas.

Průměrný důchod se tak zvýší o 3,66 procenta na 10 494 Kč. Levice navýšení považuje za nedostatečné. "Vzhledem k růstu doplatků za léky a deregulaci nájemného to není nijak závratná částka," sdělil iDNES.cz úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Vláda zvýšit penze seniorům i v době velkých škrtů musela, protože jí to ukládá zákon. V jeho rámci se však rozhodla pro minimální požadované navýšení. Celkové náklady na valorizaci podle Nečase dosáhnou výše 12,9 miliardy korun.

O něco lépe na tom bude malá skupina 23 tisíc důchodců, kteří se účastnili odboje, a ti, jež pronásledoval komunistický režim. Dočkají se navíc navýšení zvláštních příspěvků k důchodům. "Zvláštní příspěvek bude navýšen o 3,9 procenta," sdělil na tiskové konferenci vlády ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09).

Výše důchodů se změní poprvé po dvou letech, letos v lednu se totiž penze nenavyšovaly. Rozhodla o tom loni na podzim úřednická vláda Jana Fischera, přestože ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka byl proti.

Povinnost valorizovat důchody platí pouze pokud je inflace vyšší než dvě procenta. Příští rok bude růst cenové hladiny balancovat na této úrovni, v polovině příštího roku ČNB očekává inflaci 1,9 procenta.

,