Autobus Dopravního podniku Ústeckého kraje

Autobus Dopravního podniku Ústeckého kraje | foto: Martin Adamec, MF DNES

DPÚK vypravil v Ústeckém kraji všechny školní spoje

Cesta do školy nepřinesla v první den výuky dětem z Ústeckého kraje žádné zvláštní dobrodružství. Dopravní podnik Ústeckého kraje vypravil všechny školní autobusy. Náhradní doprava, kterou měl v záloze kraj, nebyla potřeba.

„Dnes jsme nevypravili žádný náhradní spoj, protože DPÚK vypravil všechny autobusy včetně školních. Situaci jsme monitorovali na několika místech, naši dopravci ale byli připraveni vyjet,“ uvedla mluvčí kraje Šárka Roudnická.

Vypravení školních spojů přislíbil DPÚK koncem minulého týdne. Zástupci kraje se ale obávají, že by školní autobusy nemusely jezdit celý týden. V tiskové zprávě totiž Dopravní podnik hovořil výslovně jen o pondělí 4. září.

„O dalších dnech v týdnu se tam ale nehovoří, náhradní doprava přijde možná na řadu už v úterý,“ míní zástupce hejtmana Petr Fiala.

Podle mluvčího DPÚK Marka Ženkla ale musí podnik každý den vyhodnocovat aktuální finanční situaci, protože provoz spojů hradí v současnosti jen z příjmů z jízdného. „To budeme přehodnocovat vždycky ze dne na den. Už teď ale víme, že v úterý opět vyjedeme,“ řekl iDNES.cz.

Kraj má s DPÚK dlouhodobé spory. Dopravce na začátku srpna zastavil na čtyři dny provoz na 2100 spojích, protože mu kraj nezaplatil za ztrátu z osobní dopravy za poslední tři měsíce. Podnik žádá zhruba 70 milionů Kč.

Od 9. září budou na linkách DPÚK jezdit autobusy sesterské firmy ČSAD Česká Lípa. Ta od DPÚK převzala většinu jeho řidičů.

,