(ilustrační snímek) | foto: Petr Topič, MAFRA

Malí podnikatelé nebudou muset evidovat online. Nová koalice bránila EET

  • 523
Podnikatelé, u nichž hotovostní platby nepřevýší 200 tisíc korun, by podle vlády nemuseli být připojeni k internetu a posílat okamžitě údaje o tržbách. Novelu EET navrhuje vláda, schválit to musí parlament. Vláda navrhuje i snížení DPH, přičemž její návrh se týká i piva či vodného a stočného.

Poslanci ANO, ČSSD i KSČM, tedy nově se rodící koalice, odmítli ve středu snahu opozice, aby byli od EET zcela osvobozeni neplátci DPH.

Podnikatelé, jejichž hotovostní platby nepřesahují 200 tisíc korun, nejsou plátci DPH, a mají nejvýše dva zaměstnance, by nově mohli evidovat tržby offline, když o to sami požádají. „Bude to svobodné rozhodnutí živnostníka,“ řekla v parlamentu ministryně financí Alena Schilllerová. Půjde o zvláštní režim elektronické evidence tržeb (EET).

Ti, kdo by chtěli začít evidovat tržby offline a splňovali by pro to všechny podmínky, by ale museli využívat papírové účtenky poskytnuté ministerstvem financí a čtvrtletně posílat Finanční správě údaje o tržbách.

V souvislosti se zvláštním režimem bude muset podle návrhu vlády podnikatel od ministerstva financí získat blok účtenek, které bude mít povinnost vystavovat zákazníkům, a nebude moci použít jiné účtenky. Také bude muset čtvrtletně informovat Finanční správu o tržbách a mít v provozovně vystavené oznámení o využívání zvláštního režimu EET. Zároveň ale nebude muset žádat o autentizační údaje k EET. Norma dále zužuje okruh tržeb, které jsou předmětem evidence, a to na tržby uskutečněné na území ČR.

13.června 2018 v 07:44, příspěvek archivován: 13.června 2018 v 08:25

Vláda už dnes schválila návrh novely zákona o EET, která řeší náběh třetí a čtvrté vlny. Chce od této povinnosti osvobodit nejmenší podnikatele a u některých služeb, vodného a stočného, točeného piva a nealko nápojů snížit DPH na 10 %. Tisková konference je v plánu od 8.30. https://t.co/O6wHvtBGE6

Nová koalice zatrhla osvobození neplátců DPH od EET

Ve stejný den, kdy vláda předložila úpravu pravidel pro elektronickou evidenci tržeb, se několik stran ve Sněmovně pokoušelo úplně od EET osvobodit ty malé podnikatele, kteří nejsou vůbec plátci daně z přidané hodnoty, tedy jejich roční obrat nepřesahuje milion korun.

Podmínky osvobození od EET, které poslancům představila Schillerová, označil poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík za směšné a nedostatečné.

„Vládní novela neznamená osvobození od EET, ale jen jinou formu evidence,“ řekl předseda STAN Petr Gazdík. Návrh opozičních stran by naproti tomu přispěl ke zlepšení podnikatelského prostředí, zejména pro ty nejmenší.

STAN požaduje osvobození některých živnostníků od EET (leden 2018):

„Rozhodne to klub sociálních demokratů. Buď se přidají na stranu těch, kteří hájí oprávněné zájmy podnikatelů a živnostníků, nebo na druhou stranu k ANO a KSČM,“ uvedl šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Místopředseda ČSSD Roman Onderka na to reagoval, že by Sněmovna měla EET měnit až při projednávání vládního návrhu, na což Gazdík reagoval, že sledujeme v přímém přenosu vznik koalice ANO, KSČM a ČSSD. Premiér Andrej Babiš se snaží vytvořit menšinovou vládu ANO a ČSSD tolerovanou komunisty. Sociální demokraté přitom původně pro návrh poslanců STAN, ODS, Pirátů a TOP 09 hlasovali také. „Chtěli jsme vytvořit tlak na ministerstvo financí,“ hájila otočku v názoru ČSSD Onderka.

Podle Václava Klause mladšího z ODS je zřejmé, jak hlasování dopadne. ANO podle něj „miluje“ velké podnikatele a komunisté a sociální demokraté nenávidí podnikatele už z principu.

13.června 2018 v 11:48, příspěvek archivován: 13.června 2018 v 12:19

Poslanci ANO, ČSSD a KSČM dnes v PSP odmítli vyjmout z EET malé podnikatele, kteří nejsou plátci DPH. Další příklad, že vládní "levicové trojce" jsou živnostníci zcela lhostejní.

A budoucí vládní koalice ANO, ČSSD tolerovaná komunisty návrh zamítla. Pro odmítnutí návrhu opozice bylo 98 poslanců ze 173 přítomných.

Vláda navrhuje snížit DPH u vodného, stočného i stravování

Vláda v novele zákona o DPH, kterou předkládá do Sněmovny a která je součástí návrhů k EET, ministerstvo navrhuje přesunout některé služby z 15procentní do desetiprocentní sazby DPH. Jde například o stravovací služby, úklidové práce, domácí pečovatelské služby, vodné a stočné nebo prodej řezaných květin. Tyto změny má současná vláda v programovém prohlášení.

13.června 2018 v 10:20, příspěvek archivován: 13.června 2018 v 10:26

Schválili jsme na vládě novelu zákona o EET. Snížíme DPH na točené pivo z 21% na 10%. Stejně i u kadeřnických a holičských služeb, oprav jízdních kol, obuvi, úpravy a opravy oděvů a textilních výrobků. Díky EET se výběr daní zvýšil i tam, kde jsme DPH snížili.

„Stejně jako při startu první vlny EET chceme podpořit podnikatele prostřednictvím snížení jejich daňové zátěže. Bilance prvního roku s evidencí tržeb v pohostinství v kombinaci se snížením daně na stravovací služby nám ukázala, že i přes nižší DPH se výběr daní zvýšil,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

13.června 2018 v 10:20, příspěvek archivován: 13.června 2018 v 10:46

Podnikatelé, kteří doteď spadali do 3. a 4. fáze, začnou evidovat společně v jedné vlně. Bude spuštěná 6 měsíců po platnosti zákona. Počítáme i s dalším snížením DPH u stravovacích služeb a podávání nealkoholických nápojů na 10%. U nich bylo DPH snížené už v 1. vlně z 21% na 15%.

Norma také ošetřuje náběh třetí a čtvrté vlny EET, jejichž start odložilo loňské rozhodnutí Ústavního soudu. Třetí a čtvrtá vlna EET by měla být spuštěna půl roku po platnosti zákona. „Přesný termín spuštění bude záviset na délce legislativního procesu,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová.

Kde bude nižší DPH

  • stravovací služby a podávání nápojů (s výjimkou alkoholických nápojů a tabákových výrobků)
  • točené (sudové) pivo podávané jako stravovací služba
  • služby čištění vnitřních prostor prováděné v domácnostech
  • služby mytí oken prováděné v domácnostech
  • domácí péče o děti, staré, nemocné a zdravotně postižené občany
  • drobné opravy obuvi a kožených výrobků
  • drobné opravy a úpravy oděvů a textilních výrobků
  • drobné opravy jízdních kol
  • kadeřnické a holičské služby
  • vodné a stočné včetně pitné vody
  • řezané květiny a další související zboží z rostlin (např. listoví, větve).

Třetí vlna EET se měla od letošního března 2018 týkat stánkového prodeje občerstvení bez stolů a židlí, farmářských trhů, dále služeb účetních, advokátů či lékařů. Od června 2018 se do systému měli zapojit vybraní řemeslníci.

Ústavní soud loni 15. prosince zrušil plánovaný „náběh“ třetí a čtvrté etapy EET. S odloženou platností škrtl i několik dalších ustanovení zákona o evidenci tržeb, týkajících se například bezhotovostních plateb a rodných čísel na účtenkách.

Povinnost evidovat tržby se tak kvůli rozhodnutí soudu od letošního 1. března nevztahuje na platby kartou. Rovněž nemusí být na účtence uvedeno daňové identifikační číslo (DIČ) podnikatele.

V novele ovšem ministerstvo navrhuje vrátit povinnost uvádět na účtence DIČ. Nebude se to ale týkat případů, kdy toto číslo obsahuje rodné číslo poplatníka. Dále ministerstvo financí přímo v novele vyjmenovává tržby vyloučené z evidence. Navrhuje tak ukotvit formou zákona výjimky z EET pro zrakově postižené podnikatele, tržby z předplacených telefonních karet, z obchodní letecké dopravy a tržby z hazardních her.

EET začala platit 1. prosince 2016 pro restaurace a ubytovací zařízení a od března 2017 je povinná pro podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu. Do třetí a čtvrté vlny EET by se podle odhadů ministerstva financí mělo zapojit dalších zhruba 300 tisíc podnikatelů.

,