ilustrační snímek | foto: Stanislav Honzík, MAFRA

Dovoz polského jídla poklesl. Jeho oblibu podkopaly vyšší příjmy Čechů

  • 234
Češi podle dat Českého statistického úřadu loni poprvé za 18 let ubrali na intenzitě nákupů polských potravin. Do té doby dovozy levných potravin do Česka, a tedy i poptávka po nich, rok od roku strmě rostly. Od aféry s technickou solí v potravinách před pěti lety přitom tuzemští spotřebitelé tvrdí, že polskému jídlu nevěří a v obchodech se mu vyhýbají.

Podle dat Českého statistického úřadu byl rok 2016 prvním rokem za posledních osmnáct let, kdy se dovoz polského jídla meziročně citelně propadl.

V kategoriích potraviny a živá zvířata přes severní hranici do České republiky směřovalo zboží v hodnotě 31,4 miliardy korun. To je o dvě miliardy méně než v roce 2015, kdy polský dovoz po letech téměř nepřetržitého růstu dosáhl absolutního rekordu.

Příčin poklesu bude zřejmě několik. V prvé řadě to jsou rostoucí příjmy Čechů. Ti si nyní na rozdíl od vypuknutí prvních potravinových skandálů v pokrizových letech mohou dovolit kvalitnější a dražší potraviny. Roli mohly sehrát i přísnější kontroly ze strany státu.

Vliv větší chuti Čechů utrácet na poptávku po polském jídle se projevil především v posledních měsících roku, kdy obvykle spotřeba potravin, a tedy i jejich dovozy ze zahraničí strmě rostou. Zatímco v minulých letech se to týkalo i polského jídla, loni se mu trend zcela vyhnul. Hodnota dovezených produktů byla v prosinci naopak vůbec nejnižší z celého roku.

Jak upozorňuje Dana Večeřová z agrární komory, největší propady se týkaly kávy, cukru, kakaa a také tuků. Tedy pochutin, které lidé nakupují nejvíce právě během vánočních svátků. Zatímco v minulosti rádi sáhli k levnějšímu polskému produktu, loni upřednostnili potraviny z jiných zemí. Přitom právě třeba dovozy polské kávy se podstatně projevovaly na rekordech z roku 2015 a loňský propad tak měl nemalý vliv i na celkový výsledek.

Určitou roli sehrál i říjnový a listopadový zákaz dovozu vajec polského výrobce Wozniak Státní veterinární správou poté, co se v chovech společnosti objevila salmonela. Jindy by omezení jediné firmy celkovou statistiku neovlivnilo, Wozniak však patří mezi největší chovatele drůbeže ve střední Evropě s větším počtem nosnic, než se jich chová v celém Česku. Dovoz polských vajec se proto ke konci roku propadl téměř na polovinu.

„Je pravda, že lidé také daleko více přemýšlejí o tom, co kupují a kdo to vyrobil, a sledují výsledky kontrol dozorových orgánů, což jejich nákupní zvyklosti také ovlivňuje,“ dodala Večeřová.

Klesly i dovozy z Německa

Svou roli mohly sehrát i intenzivnější kontroly ze strany dozorových orgánů. Veterinární správa například oznámila, že za loňský rok provedla o pětinu více neplánovaných kontrol než předloni a o něco méně navýšila i počet kontrol plánovaných.

Pro dovozce může přitom intenzivnější dozor znamenat komplikaci, i pokud jsou dodávky v naprostém pořádku. Ke kontrolám se přidává i větší administrace, zpoždění a při častějším opakování může exportér dospět k názoru, že se mu to nevyplatí.

Polská strana si několikrát stěžovala na údajnou cílenou šikanu českých úřadů a podle zdrojů ze státní správy je jednou z příčin častějších prověrek i snaha státu ulehčit tuzemským výrobcům od levnější zahraniční konkurence.

Vedle toho ministerstvo zemědělství vede dlouhodobě kampaň podporující tuzemské potraviny, a naopak ostře kritizuje řetězce za údajné upřednostňování zahraničních výrobků. To se nyní začíná projevovat jak v chování zákazníků, tak řetězců.

„Možná zapracoval i důslednější tlak na řetězce, které se více dívají, odkud zboží objednávají, a nahrazují je ve větší míře českou produkcí. To je jenom můj odhad,“ míní proto Mojmír Severin, expert na zemědělství z Moneta Money Bank.

Vedle Polska loni poklesla i hodnota potravin dovezených z Německa, které je největším dovozcem jídla. Na rozdíl od Poláků Němci v posledních letech nezaznamenávali strmý nárůst, ale spíše stagnaci. Žádná ze zemí, které se umístily v desítce největších dovozců potravin, importy významně nenavýšila a nedošlo ani k poklesu dovozu jako celku. Výpadek dvou největších dovozců si tak mezi sebe rozdělilo více „exotických“ zemí, jako jsou Čína či Kostarika.

Už v roce 2013 jsme natočili test srovnání potravin českých a polských:

23. května 2013