Skládka

Skládka | foto: Profimedia.cz

Dovoz odpadu do Česka loni stoupl o třetinu

  • 1
Množství odpadu dovezeného v roce 2007 do České republiky se zvětšilo o sto tisíc tun. Mezi nejčastějšími odpadky, které do Česka směřují, jsou pneumatiky, plasty a papír.

Do České republiky se loni dovezlo 270 tisíců tun odpadků. Převážná většina tohoto množství zamířila na české skládky z členských zemí EU. Číslo představuje nárůst oproti předchozímu roku o 100 tisíc tun.

Nejčastěji dovezeným odpadem je železo, ocel, plasty, kaučuk, papír, lepenka, hliník a pneumatiky. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

České firmy a domácnosti vyprodukovaly za rok celkem 25,1 milionu tun odpadu, přibližně tolik jako v roce 2006. Na každého Čecha připadlo 2,4 tuny odpadu.

Odpad se v Česku nesmí skladovat
Odborný poradce Svazu průmyslu a dopravy ČR pro odpadové hospodářství Josef Durdil zdůraznil, že pokud někdo dováží odpad, musí k tomu mít povolení ministerstva životního prostředí. "A pokud je ten dovoz oficiálně povolen, pak jedině za účelem dalšího využití či recyklace," řekl ČTK.

Dovozce musí mimo jiné doložit, že vlastní nebo provozuje zařízení k dalšímu využití dováženého odpadu. Recyklovat se podle něj dají i pneumatiky. "Jsou u nás firmy, které je umí rozdrtit a vyrobit z nich granulát," řekl. Dají se využít i energeticky, například v některých cementárnách jako palivo.

Nejvíc odpadu, téměř 22 milionů tun, vzniklo ve firmách, z toho téměř polovina ve stavebnictví.