ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Neziskovky v ohrožení. Ministerstvo zvažuje neproplácet projekty předem

  • 665
Ministerstvo financí zvažuje změnu ve vyplácení dotací z Evropského sociálního fondu. Po roce 2021 by podle něj žadatelé mohli čerpat peníze na projekty až zpětně. Takové opatření by bylo komplikací pro neziskové organizace. Na současném systému, kdy se peníze vyplácí předem na základě zálohových faktur, jsou závislé.

„Doučujeme děti ze sociálně slabších rodin, poskytujeme poradenství lidem v dluhové pasti, sociální služby. Nemáme finanční zdroj, který by nám umožňoval podílet se na financování. A rozhodně by na to nemohli přispívat příjemci té naší pomoci, protože na to nemají,“ uvedl Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni pro zpravodajský portál iRozhlas.cz

Kromě neziskových organizací plán kritizují i resorty, které peníze rozdělují - tedy ministerstvo školství a ministerstvo práce a sociálních věcí. Podle mluvčí ministerstva školství Anety Lednové zpětné financování likvidační. „Příjemci by si museli brát půjčky, aby projekt mohli vůbec rozjet, což by veškeré aktivity prodražilo, zpomalilo a především by ohrozilo kvalitní projektové záměry,“ uvedla Lednová. 

Podle průzkumu ministerstva práce a sociálních věcí mezi příjemci dotací by změna zásadně snížila jejich zájem o čerpání.

Tlak na státní rozpočet

Ministerstvo financí argumentuje snahou o snížení tlaku na státní rozpočet. „Důvodem pro omezení tohoto typu poskytování finančních prostředků je nepoměrně velký převis výdajů státního rozpočtu, které se vynakládají na předfinancování evropských prostředků, nad souvisejícími příjmy,“ řekla iRozhlas.cz Anna Fuksová z tiskového odboru resortu. 

Je to Kalousek v sukni, dělá tupé škrty, útočí Šmarda na Schillerovou

V současné době systém funguje tak, že příjemce dotace nejdřív obdrží z národních peněz zálohu, kterou utratí a vyúčtuje. Až poté žádost o proplacení odesílá ministerstvo do Bruselu, evropské peníze pak putují do státního rozpočtu. 

Na stole je podle iRozhlas.cz také možnost, že by se příjemci evropských peněz ze sociálního fondu v nadcházejícím programovém období na financování projektů podíleli víc než dosud. I to je problém především pro neziskový sektor, u něhož jsou náklady hrazeny vesměs ze sta procent.

Nová pravidla mají platit pro programové období 2021 až 2027, aktuálně o nich diskutuje Rada pro Evropské strukturální a investiční fondy, uvádí server.

,