České dotační požadavky pod drobnohledem Evropské komise se podle resortu pro místní rozvoj podařilo vyřešit. Ilustrační foto

České dotační požadavky pod drobnohledem Evropské komise se podle resortu pro místní rozvoj podařilo vyřešit. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Unie ustoupila od většiny připomínek k dotacím, tvrdí resort rozvoje

  • 8
Česko přesvědčilo Evropskou komisi, aby ustoupila od většiny z 88 připomínek k čerpání peněz z fondů EU. S komisí se však stále neshodlo na několika tématech, například na financování začleňování Romů do společnosti, problémem je i absence služebního zákona. Novinářům to ve středu řekl první náměstek ministryně pro místní rozvoj Daniel Braun.

První výzvy by podle Ministerstva pro místní rozvoj (MMR) měly být vyhlášeny do konce letošního roku. Česko jednalo s delegací z Bruselu neformálně v úterý. Náročnost podle Brauna dokládá to, že se schůzka protáhla na pět a půl hodiny.

„Evropská komise konstatovala, že vypořádání připomínek z naší strany je dobré. Ukončení vyjednávání o Dohodě o partnerství je tak na dobré cestě,“ uvedl Braun. Připustil však, že stále zůstává pár bodů, na kterých se obě strany neshodly.

„Komise hodně zdůrazňuje romskou otázku. Chce jasně vědět, kolik peněz na tuto oblast půjde. ČR argumentuje tím, že český právní systém neumožňuje rozlišovat na základě rasy a etnické příslušnosti, evropské peníze tak chce využívat na sociálně vyloučené lokality,“ přiblížil jeden ze sporných bodů Braun.

Výraznějšími problémy byly chybějící služební zákon a nesoulad posuzování vlivu na životní prostředí u velkých staveb, takzvaný proces EIA, s evropskou legislativou. Druhý zmiňovaný problém vyřešil slib ČR, že v roce 2015 vstoupí v platnost nový zákon o EIA a stavební zákon, který rozpory vyřeší.

„Vážnější věc je služební zákon. EK to (jeho absenci - pozn. red) nebude vázat na schválení či neschválení Dohody o partnerství. Bude ale chtít vidět průběžné verze zákona i prováděcí předpisy. Požaduje také záruky a závazky, že bude přijat v odpovídající podobě," poznamenal Braun s tím, že doladění čeká ještě text o podpoře jeslí a školek pro děti do tří let.

Úspěchu se naopak podařilo Česku dosáhnout u takzvaných negativních priorit, tedy oblastí, které nechtěl Brusel z evropských peněz financovat. Z českých analýz přitom vyplynulo, že jejich podpora je důležitá pro zvýšení konkurenceschopnosti ČR.

„Z evropských peněz tak půjde, za určitých přesně daných podmínek, financovat modernizace a výstavbu silnic nižších tříd, renovace nejdůležitějších kulturních památek, výstavbu spaloven a vodní dopravu v návaznosti na dopravní prostupnost do Německa,“ vyjmenoval úspěchy českých vyjednavačů Braun.

Finální verzi dokumentu, který je podkladovým dokumentem pro udělování evropských dotací do ČR v novém dotačním období, tedy v letech 2014 až 2020, předají čeští zástupci představitelům EK ve čtvrtek. Jeho podepsání MMR očekává během letních měsíců, nejpozději v září. Předběžná avíza na první výzvy chce MMR zveřejnit nejpozději v říjnu, zahájení příjmu žádostí o dotace chce spustit do konce roku.

Česku může v období 2014 až 2020 z několika evropských fondů získat až na 22 miliard eur, což je zhruba 594 miliard korun.

,