Hutní komplex ArcelorMittal v Ostravě.

Hutní komplex ArcelorMittal v Ostravě. | foto: Michal Sváček, MAFRA

Ostravě se uleví od stovek tun prachu, hutě a železárny dostanou dotace

  • 18
Evropská komise schválila projekty českých oceláren ArcelorMittal a Třinecké železárny, které chtějí evropské dotace použít k odprášení provozů. Podniky by měly z fondů dostat přes miliardu korun. Díky nim by se mělo zachytit až 130 tun prachu za rok.

Dva z největších znečišťovatelů životního prostředí v Moravskoslezském kraji ArcelorMittal (AMO) a Třinecké železárny (TŽ) dostanou na odprášení z evropských fondů v přepočtu zhruba 1,2 miliardy korun, uvedl Radiožurnál s odvoláním na vysoce postavené zdroje v Evropské komisi.

"Evropská komise schválila státní pomoc pro další dva české projekty ke zlepšení čistoty ovzduší na Ostravsku. Hodnota překračuje jednu miliardu Kč," uvedl na svém twitterovém účtu eurokomisař Štefan Füle.

"Česká republika chce využít peníze z evropských strukturálních fondů k instalaci odprašovacího vybavení v ArcelorMittal Ostrava a Třineckých železárnách," uvedla mluvčí komise María Madridová. Společnostem to podle ní umožní snížit znečištění vzduchu způsobované výrobou oceli, a zlepší tak stav životního prostředí v okolí.

V Třineckých železárnách se má jednat o odprášení spalin a uzlů na takzvané aglomeraci číslo 2 za 910 milionů korun. "Po jeho realizaci se sníží celková roční produkce tuhých znečišťujících látek na tomto zdroji až o 130 tun za rok," uvedl generální ředitel železáren Jan Czudek. Podle mluvčí TŽ Petry Juráskové se na ekologické investici začne pracovat prakticky ihned. "Co nejdříve dokončíme projekční práce, stavět by se mělo začít v příštím roce," řekla mluvčí.

V hutích ArcelorMittal půjde o odprášení jižní aglomerace. Díky tkaninovému filtru by měla firma do ovzduší vypouštět ročně zhruba o sto tun prachu méně. Podle původních plánů mělo být toto odprášení hotovo už k 1. lednu 2013.

Jak ale už dříve řekl ředitel AMO pro životní prostředí Petr Baranek, nikdo nepočítal s tím, že jednání s Evropskou komisí budou trvat tak dlouho. Mluvčí AMO Barbora Černá Dvořáková uvedla, že odprášení aglomerace Jih by mělo být dokončeno do roku 2016. "Tkaninový filtr představuje nejúčinnější nástroj v odlučování prachu a dokáže zachytit i nejdrobnější prachové částice menší než PM 2,5. V případě aglomerace budou tyto filtry instalovány jako druhý stupeň čištění spalin za nynější elektrostatické odlučovače, a bude tak zajištěna maximální účinnost odprášení," uvedla mluvčí.

,