Dostat tak dárek jako paní ředitelová...

Dárek od šéfa Komerční banky nebo od ministra, to ale musí být terno! Briliantový prsten, perlový náhrdelník, klavír značky Petrof, nebo sbírka archivních vín či oblečení od světových návrhářů. Na to se mohou těšit životní partneři es české ekonomické scény. Ale najdou se i tací, kteří se spokojí s koupí dárku, jaký najdou pod stromečkem také desetitisíce dalších lidí třeba mobilního telefonu.

Zatímco pro běžného smrtelníka jsou při koupi dárků jedním z rozhodujících kritérií peníze, u celebrit ekonomického života to tak jednoznačně neplatí. O výdaje na dárky při stotisícovém manažerském nebo jen o něco nižším ministerském platu zas tolik neběží.

Problém je někde jinde - nejdůležitější je najít si čas na to něco pěkného vymyslet a pak to stihnout koupit. Hlavu s nakupováním si nedělá snad jen šéf mladoboleslavské automobilky Vratislav Kulhánek. "Já spoléhám na paní Ouředníkovou, ta vždycky všechno skvěle zařídí," říká o své asistentce Kulhánek.
To je ovšem naprostá výjimka.

"O tom, co koupím svým blízkým pod stromeček, mám jasno už dlouho před Vánocemi. Naplnit konkrétní představu ale není tak jednoduché. Ideálním místem na nákup jsou pro mě značkové obchody na letištích. Když uletí letadlo a je nějaký čas, tak nakupuji dárky," říká šéf plzeňské Škody Martin Roman. Kvalita spojená se značkou oslovuje i šéfa Patria finance Zdeňka Bakalu. Ten však výhradně nakupuje dárky v Praze. "Dostane se tu úplně všechno," říká.

S tím nesouhlasí ministr průmyslu Miroslav Grégr. "Nejraději nakupuji oděvy a doplňky z kůže, konkrétně z vepřovice a hověziny, protože nesouhlasím s vybíjením kožešinových zvířat," říká Grégr. Jenže takové dárky, jaké chci dát pod stromeček, mají málokde. "Dělat kompromisy se mi nechce. Naštěstí nákupům většinou věnuji volné chvíle už od léta, a tak se nakonec mé představy většinou vyplní," říká Grégr.

Co tedy Grégr, Roman a další smetánka ze světa byznysu nakonec vybrali? Uznáte sami, že to dnes nemůžeme prozradit, i v rodině ministra či velkého průmyslníka přece na Štědrý večer musí být nějaké překvapení. Zkuste si ovšem tipnout podle tabulky: ke každému člověku patří jeden dárek. Kdo bude chtít znát správné řešení, najde jej v novinách příští týden ve středu.

A jak čas mezi Štědrým dnem a Novým rokem v rodinách českých manažerů a podnikatelů vypadá? Den Ježíškovy nadílky a oba vánoční svátky tráví s rodinou a návštěvami příbuzných.

Další dny, to už je pestrá směsice. Třeba ministři Pavel Mertlík, Miroslav Grégr a šéf mladoboleslavské automobilky Vratislav Kulhánek budou doma stejně jako majitelka firmy Gity Olga Girstlová či ředitel Třineckých železáren Jiří Cienciala.

Těším se, jak se naložím do své nové masážní vany v čerstvě zrekonstruované koupelně a poté vyrazím na túry do Beskyd," říká Cienciala. Za teplým počasím a k moři do Egypta míří šéf Škody Plzeň Martin Roman. "Je to poprvé, co jedu k moři v zimě," říká.

Dny strávené s rodinou preferují i zahraniční manažeři českých firem ze zemí, kde se dárky rozbalují až 25. prosince. Za svými příbuznými a Santa Clausem do Arizony již zamířil šéf EuroTelu Terrence Valeski. Mnohem blíž k místu svého pracovního působiště pak bude po celý zbytek roku generální ředitel Plzeňského Prazdroje Anton van Kralingen. "Budu lyžovat v Alpách," říká.