Lanovka Astbergbahn v Goingu pod masivem Wilder Kaiser vyváží návštěvníky do...

Lanovka Astbergbahn v Goingu pod masivem Wilder Kaiser vyváží návštěvníky do jednoho ze sedmi horských zážitkových světů. | foto: Daniel Reiter a Peter von Felbert

Češi míří na dovolenou do Rakouska. Do Alp chce víc než třetina z nich

  • 5
O dovolené v Rakousku uvažuje každý pátý Čech. Nejvíce lidí by přitom chtělo v létě vyrazit do Alp, a to 39 procent. Léto v Rakousku láká více spíše turisty se vzděláním, vyplývá z průzkumu agentury NMS Market Research pro spolkovou zemi Dolní Rakousko.

Do Alp by se v létě rádo vypravilo 39 procent Čechů, o cestě do Podyjí či dolnorakousko-moravského pomezí uvažuje 21 procent lidí. Dolní Rakousko má zhruba třetina tuzemských cestovatelů spojené s aktivní dovolenou. Země nabízí velké množství cyklostezek i tras pro pěší. Za památkami a kulturou by se do Dolního Rakouska vydalo 18 procent respondentů, víno a jídlo v zemi láká 16 procent Čechů.

Hlavní město jižního souseda Vídeň plánuje navštívit asi desetina převážně mladších českých cestovatelů.

Z rakouských regionů uvedených v dotazníku si žádný nevybralo 25 procent respondentů, z nichž 69 procent chce v létě zůstat v Česku. Dovolenou jinde v Evropě plánuje strávit pětina českých turistů. Cestu do Asie by letos rády podnikla dvě procenta lidí.

Rakousko patří k oblíbeným turistickým destinacím Čechů. Podle Českého statistického úřadu tam loni delší pobyt strávilo 409 tisíc lidí.

Pandemie Čechy od dovolené v zahraničí neodradila. Zájem je i o Itálii

Češi mohou nyní cestovat do většiny evropských zemí bez omezení. Po návratu ze Švédska se musejí prokázat negativním testem na covid-19. Od pondělí ministerstvo zdravotnictví zařadilo na seznam rizikových zemí také Srbsko a Černou Horu. Mezi bezpečné země mimo Evropu česká vláda od 1. července zahrnula Thajsko, Kanadu, Austrálii, Nový Zéland, Japonsko a Jižní Koreu.

Mapa cestovatele #COVID19

Zdroj: Webové stránky Ministerstva zahraničních věcí
,