Španělská letecká společnost Iberia začne v říjnu létat z Prahy do Madridu.

Španělská letecká společnost Iberia začne v říjnu létat z Prahy do Madridu. | foto: Iberia

Do Prahy začne létat španělská Iberia

  • 16
Do České republiky začne létat jeden z posledních národních dopravců zemí Evropské unie, který se dosud Praze vyhýbal. Od zimního letového řádu, tedy pondělí 29. října, začne z Ruzyně létat pětkrát týdně do Madridu španělský dopravce Iberia.

Mezi oběma metropolemi bude létat Airbus 320, u Iberie nejpoužívanější model.

Ceny letenek začínají i s poplatky zhruba na čtyřech tisících korunách. Kromě toho bude dál pokračovat spolupráce Iberie s Českými aeroliniemi, jejichž lety do Madridu jsou označeny i kódem Iberie.

"Madrid je jednou z nejoblíbenějších destinací z Prahy. V počtu cestujících byl v červenci na pátém místě," řekla mluvčí Letiště Praha Eva Krejčí.

Linky mezi Českem a Španělskem posilují
Mezi Českem a Španělskem je čím dál hustší letecké spojení: do Madridu létají také SmartWings a AirEuropa, mluví se i o zájmu easyJet o tuto trasu.

Ještě větší je nabídka spojení do Barcelony, kam létá kromě ČSA a SmartWings také nízkonákladová odnož Iberie Clickair a do konce zimního letového řádu ještě SkyEurope. Z Brna do Girony u Barcelony létají SmartWings a od listopadu i Ryanair.

Přes Madrid do Portugalska či Maroka za pět tisíc
Madridské moderní letiště Barajas nabízí i zajímavé možnosti přípoje na další linky. Iberia například svým vstupem do Prahy útočí i na portugalskou konkurenci TAP a nabídla zvýhodněné spoje do Porta a Lisabonu.

Základní cena letenky z Prahy do Portugalska s přestupem v Madridu je dokonce levnější, než samotná letenka do španělského hlavního města. Kompletní cena do Portugalska nedosahuje ani pěti tisíc korun.

Madridské letiště mají v oblibě i nízkonákladoví evropští obři Ryanair a easyJet, oba tu mají své velké základny. Kombinací letů Iberie a easyJetu se tak dá pořídit zpáteční letenka do Maroka či na Kanárské ostrovy za cenu kolem pěti tisíc.

Iberia dominuje letům do Latinské Ameriky
Iberia patří k největším dopravcům v Evropě, zcela ale dominuje v letecké dopravě mezi Evropou a Latinskou Amerikou.

Firma je plně soukromá, největší podíl – necelých deset procent – vlastní British Airways. S nimi je i Iberia v letecké alianci OneWorld. Aerolinky s flotilou více než 200 letadel loni přepravily 33 milionů cestujících, více než šestkrát tolik co ČSA.

Z národních dopravců Evropské unie k nám nelétají dosud jen aerolinky z Řecka, Lucemburska a Pobaltí.