Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Dlužníků v Praze přibývá. Problémy mají hlavně ženy

  • 70
Osmatřicetiletá Jana z Hodkoviček pracuje jako zdravotní sestra. Má sice stálý příjem, ale s penězi nedokáže vyjít. Rozhodla se, že si půjčí. Nejdříve zašla do banky, pak se obrátila i na soukromé firmy, které inzerují nabídky na půjčení peněz. Splácet dluhy však nedokázala.

"Nakonec se dlužná částka vyšplhala na několik desítek tisíc korun," popisuje svoji zkušenost.

Jana není zdaleka jediný obyvatel metropole, který se do podobné situace dostal. V hlavním městě rok od roku stoupá počet lidí, kteří si stejným způsobem půjčí peníze a pak nemají na to, aby je spláceli.

Lidem, kteří nejsou s to své závazky splácet, pomáhá Asociace občanských poraden. Jenom od ledna do poloviny září se na pracovníky asociace obrátilo 560 lidí, kteří mají se splácením problémy.

"Pokud si ale myslíte, že nejčastějšími dlužníky jsou muži, kteří nemají střechu nad hlavou a do práce se jim moc nechce, pak se pletete," říká ředitel asociace Hynek Kalvoda. Průměrným dlužníkem je totiž podle statistik asociace žena, které je 41 let a na sociálním žebříčku patří do nižší střední třídy.

"Nejčastějšími klienty poraden jsou právě lidé ve věku od čtyřiceti do padesáti pěti let," popsal typického klienta ředitel Kalvoda.

Lidé přecení své síly splácet dluhy
Nejčastější chybou, kterou lidé udělají předtím, než si peníze půjčí, je, že neodhadnou, jestli budou vydělávat dost peněz na to, aby mohli závazky uhradit.

"Často také na dluhy jednoduše zapomenou a pak jsou nemile překvapeni. To se týká například případů dluhů na zdravotním pojištění," popsal Kalvoda.

Lidé si prý nejčastěji půjčují částky do sto tisíc korun a v šedesáti procentech je to u takzvaných nebankovních institucí, tedy soukromých firem nebo u známých či lichvářů. Za peníze si pak dlužníci kupují například elektroniku.

"Do našich poraden přišli ale i lidé, kteří dlužili milion. Takových je však minimum," dodal Kalvoda.

"Dluhy je třeba řešit včas"
Důležitým krokem je podle Kalvody to, aby dlužníci začali problém včas řešit. "Řada z nich to totiž nechává zajít tak daleko, že už je doslova pět minut po dvanácté,  exekutor jim z bytu vynáší majetek," varuje Kalvoda.

"Někteří na dluh zapomenou, jiní si špatně přečtou smlouvu a pak dělají ‚mrtvé brouky‘ a myslí si, že se problém vyřeší. Máme dokonce případ, kdy se zadlužený člověk odstěhoval do jiného města," řekl Kalvoda. Chybou je také půjčovat si na splácení dluhu další peníze.

"Dostávají se potom do pasti, za kterou nejčastěji stojí takzvaná finanční negramotnost a neinformovanost," uvedla manažerka ČSOB Pavlína Folovská. Problémy s dluhy přitom nespočívají jen v soudních obsílkách či návštěvě exekutora, který zabaví majetek.

"Například v domovech mládeže netvoří většinu děti, které ztratily rodiče, ale právě ty děti, jejichž rodiče se tak zadlužili, že se o ně nezvládnou postarat," varuje radní pro sociální oblast Jiří Janeček.