Nejzdadluženější obcí v ČR jsou Prameny.

Nejzdadluženější obcí v ČR jsou Prameny. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Zadlužení krajů stouplo o pětinu na 22 miliard korun

  • 19
Dluhy čtrnácti českých krajů se loni zvýšily o 17 procent na 22 miliard korun. Naopak dluhů se mírně zbavila města a obce, které tíží závazky za 82 miliard korun. Meziročně se jejich zadlužení snížilo o jedno procento.

Zadlužení tuzemských měst a obcí kleslo poprvé od roku 2007, informovalo ministerstvo financí.

Dluhy krajů zvýšily především půjčky. Objem úvěrů stoupl o tři miliardy na 19,6 miliardy Kč. Dluhopisy loni kraje nevydaly.

Z celkového počtu 6 246 měst a obcí bylo loni zadluženo 3 089 obcí, tedy meziročně o 23 obcí méně. Na celkové zadluženosti obcí se podle ministerstva téměř 47 procenty podílí Praha, Brno, Ostrava a Plzeň; jejich podíl ovšem loni klesl, a to na nejnižší hodnotu od roku 2001. Celkové zadlužení velkých měst se meziročně snížilo o 1,7 miliardy na 38,4 miliardy korun. Zadlužení samotné Prahy kleslo o 0,6 miliardy na 26,7 miliardy korun.

V celkovém objemu zadluženosti obcí jsou zahrnuty bankovní úvěry od peněžních ústavů, vydané komunální dluhopisy, přijaté návratné finanční výpomoci a ostatní dluhy včetně půjček ze státního rozpočtu a z rozpočtů státních fondů.

Půjčky obce využily stejně jako v předchozích letech zejména na rekonstrukce a výstavbu místních komunikací, kanalizací, čistíren odpadních vod, na předfinancování investičních projektů spolufinancovaných z fondů Evropské unie a na regeneraci a výstavbu bytového fondu.

Podíl obcí s dluhem se podle údajů resortu zvyšuje s rostoucím počtem obyvatel. "Nejnižší procentní podíl obcí vykazujících dluh lze nalézt v nejnižší velikostní kategorii od jednoho do 100 obyvatel (podíl 20,6 procenta). Všechna města s počtem obyvatel nad 20 tisíc vykazují dluh v souhrnné výši více než 57,9 miliardy korun," uvedlo ministerstvo.

,