Nově by mohli s dluhopisy obchodovat investoři mezi sebou a měli by možnost si zaspekulovat na pokles či růst jejich ceny. Ilustrační foto

Nově by mohli s dluhopisy obchodovat investoři mezi sebou a měli by možnost si zaspekulovat na pokles či růst jejich ceny. Ilustrační foto | foto: SXC.hu

Dluhopisy pro občany budou méně výhodné. Jinak by neprošly

  • 63
Ministr financí Eduard Janota se svými dluhopisy pro občany narazil u bank a následně u poslanců. Aby jejich kritiku odrazil, navrhuje změny: s dluhopisy půjde obchodovat na trhu a zruší možnost dluhopis kdykoliv prodat zpátky státu.

"ČNB vyjádřila obavu, že tím, že bychom v každé chvíli klientovi garantovali jistinu při předčasném odkupu, narušujeme tržní podmínky," vysvětluje Janota.

Jinými slovy by tak stát svými extrémně výhodnými dluhopisy odlákával zájemce od konkurenčních firemních dluhopisů či od termínovaných vkladů u bank. Nově by mohli s dluhopisy obchodovat investoři mezi sebou a měli by možnost si zaspekulovat na pokles či růst jejich ceny. Tím by mohli vydělat i víc než státem garantovaných pět procent, respektive 3,8 procenta čistého po odečtení správního poplatku a daně.

Vše o dluhopisech

Podoba:
elektronická (zaknihovaný dluhopis)

Splatnost: 10 let

Úrok:
pevný, zřejmě 5 % (dle tržních podmínek v době emise)

Srážka za správu:
10 % z úroku

Minimální investice:
1 000 Kč

Nominální hodnota: 1 Kč

Max. invest. na osobu: 10 mil. Kč

Kolik si stát půjčí:
cca 20 mld. Kč ročně, dohromady 100 mld.

Kde je koupit:
webový portál, Česká pošta (může se změnit)

Ministerstvo financí počítalo, že by už letos vydalo dluhopisy s desetiletou splatností za 15 až 20 miliard korun. Tím by sice pokrylo jen zlomek z plánovaného 162miliardového rozpočtového schodku, ale zajistilo by si nový zdroj peněz. Taková půjčka by navíc pro stát byla levnější než prodej dluhopisů velkým bankám a pojišťovnám. Úrok by přitom byl atraktivní i pro lidi, navíc státní dluhopisy jsou považovány za jednu z nejbezpečnějších investic.

Ministerstvo financí chtělo původně vytvořit vlastní evidenci a správu dluhopisů a vyhlásilo tendr, do kterého se přihlásil jediný zájemce: šumperská ASD Software. Nově by využilo existující systém Střediska cenných papírů (SCP).

"Nabídli jsme, že bychom to dělali zadarmo nebo za drobné vypořádací poplatky," říká Petr Koblic, šéf pražské burzy, pod niž má agenda SCP od půlky roku spadat.

Janota chce dluhopisy dostat mezi lidi, aniž dá vydělat makléřům a bankám coby prostředníkům. Šlo by to přes speciální webový portál či pobočky pošty. Ministr bude příští týden o změnách jednat s poslanci. Ti teď mají v rukou novely dvou zákonů s dluhopisy spojených. "Pokud se nedohodneme, dluhopisy nebudou," tvrdí rezolutně Janota.