Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Expert na recyklaci: Covidové vyklízení zhoršilo kvalitu oděvů v kontejnerech

Češi během pandemie vyklízeli skříně. Kontejnery na textil tak často přetékaly, kvalita vytříděných věcí se však zhoršila. „Často šlo o staré nebo poškozené kousky, které už lidé nenosili a ležely dlouhou dobu ve skříni. Ty už se příliš využít nedají a nikomu neposlouží,“ říká šéf Asociace recyklace použitého textilu Pavel Hendrichovský, který je zároveň i předsedou Diakonie Broumov.

Pavel Hendrichovský | foto: Pavel Hendrichovský

Jak se na množství i kvalitě oděvů, které končí v textilních kontejnerech, podepsala koronavirová pandemie?
Hodně. Spousta lidí byla v první fázi ráda, že jsou doma, a vyklidila si šatníky, půdy a sklepy. A my jsme měli více materiálu. Jakmile přišla druhá vlna, lidé už neměli co třídit. Měli šatník uklizený. Navíc když nenakupovali nové oblečení, tak neměli potřebu skříně vyprazdňovat. Aktuálně máme ve srovnání s předchozím rokem o dvacet až třicet procent méně materiálu. Druhá věc je ta, že kvalita materiálu je zhruba o patnáct procent horší.

Proč?
Často šlo o staré nebo poškozené kousky, které už lidé nenosili a ležely dlouhou dobu ve skříni. Ty už se příliš využít nedají a nikomu neposlouží. Navíc jsou takové věci hůře zpracovatelné. Často jde o materiál, který se musí likvidovat na skládkách, jelikož o něj odběratelé nemají zájem ani jako o technické textilie.

Máte k dispozici číselné údaje, kolik materiálu se nějakým zužitkovalo před pandemií a kolik dnes?
Pokud budu hovořit za naši asociaci i ostatní společnosti, tak na likvidaci jde aktuálně dvacet až třicet procent materiálu. Předtím to bylo mezi deseti až patnácti procenty. Za likvidaci samozřejmě musíme platit, případně platíme firmám za to, že si daný materiál odeberou, zpracují jej a udělají z něj nějaký výrobek.

Problém s nedostatkem kvalitního textilu se přelévá. Kdo všechno na něj doplácí?
Je to spojeno s více problémy. Firmy jsou nastavené na určité množství materiálu a určité množství lidí. Pokud materiál nemají, musí omezit i svou práci. Například v Diakonii Broumov máme kolem 120 zaměstnanců. Pokud je materiálu méně, doplácí na to i lidé, kterým pomáháme. A není to pozitivní ani pro přírodu.

Co by lidé neměli do kontejnerů dávat? Patří do nich například poškozené oblečení?
Jde-li o bavlněná trička nebo například lůžkoviny, které na sobě mají díru nebo flek, tak to dokážeme zpracovat. Mohou se využít jako čistící hadry nebo ve zpracovatelském průmyslu. Pokud jde o svetry s dírou či flekem, opět se využijí ve zpracovatelském průmyslu. Lze z nich udělat třeba koberce nebo prachovky. Problematické jsou vícedruhové materiály, jako jsou třeba bundy nebo kabáty. Využijí se, když jsou bez vady a moderní. Pokud jsou méně moderní a v pořádku, rovněž existují možnosti, kam je zaslat. Jestliže mají rozbitý zip, díry nebo jsou poškozené jiným způsobem, musíme je zlikvidovat.

Proč?
Jde o vícedruhový materiál. Bundy mají v sobě podšívku, součástí jsou zipy, knoflíky, přezky. Kdybychom je chtěli rozdělit na jednotlivé druhy materiálů, je to velmi náročné na lidskou práci a tím i drahé a zpracovatelský průmysl nám ruční práci nezaplatí. Musíme tento materiál likvidovat na skládkách nebo ve spalovnách. I tak to stojí peníze, jen za likvidaci takového materiálu platíme měsíčně sto padesát tisíc.

S jakými kousky jsou ještě problémy?
Problematické jsou boty, které lidé často jen tak vysypou do kontejneru. Pokud ale nejsou svázané nebo pevně zafixované v igelitce, vypadnou do kontejneru a při celkovém objemu 500 tun oblečení měsíčně se boty k sobě už nikdy nedostanou. Moc by nám pomohlo, kdyby je lidé svazovali k sobě. Samozřejmě pokud jsou boty poškozené, musíme je likvidovat. Jde o vícedruhový materiál, který neumíme dále zpracovat. Je třeba se zamyslet, jestli zničené boty ještě někomu nějakým způsobem pomohou. Pokud ne, doporučuji je vyhodit do komunálního odpadu. Dalším problémem je, že občané chtějí pomoci potřebným tím, že nechávají darované věci u kontejneru a nevhodí je dovnitř. Tímto se materiál znehodnocuje, například vlivem počasí, nebo je pak rozházený okolo kontejneru. My jsme pak hnáni ke zodpovědnosti.

Můžete naznačit, jak celý proces probíhá? Co se děje potom, jakmile vyhodíme kousek oblečení do kontejneru?
Ke kontejneru přijede řidič a oblečení napytluje. Autem pytle převeze buď přímo do třídírny, a nebo je naloží do vagonů, které jsou ve velkých městech, například v Praze, Ostravě či Českých Budějovicích. Vagon se většinou za dva dny zaplní a následně putuje k nám do Broumova. V broumovské Diakonii se vše vykládá a třídí. Hned na začátku se vytřídí to, co je špatné, mokré, plesnivé, abychom to zbytečně nemíchali s použitelným materiálem. Následuje takzvané jemné třídění. Moderní a nezničené kousky míří do našich výdejních středisek - to je asi dvě až tři procenta z celkového objemu. Další vytříděný materiál se posílá do zemí třetího světa. Zbytek míří do zpracovatelského průmyslu, v horším případě na skládku, nebo do spalovny.

U koho pak oblečení končí?
Materiální pomoc směřuje sociálně slabým rodinám, jednotlivcům i organizacím. Provozujeme azylovou ubytovnu, jejíž vybavení také částečně pochází ze sbírek. Poskytujeme vybavení šatníku do vězeňských zařízení, nemocnic, azylových domů a sociálních bytů. Něco posíláme i zvířecím útulkům.

Můžete přiblížit i finanční stránku věci?
Lidé si často myslí, že jakmile vhodí do kontejneru kousky oblečení, Diakonii Broumov to velice pomůže. Je to pravda, pokud je materiál kvalitní. Máme zhruba 850 kontejnerů a platíme bezmála milion korun měsíčně za svoz sbírkového materiálu. Je nutné brát v úvahu náklady na PHM, dopravu vagóny, opravy vozidel a kontejnerů, leasingy, mzdy a podobně.

Jak kousky oblečení vám chybí?
Kvalitní dětské oblečení. Děti si na oblečení často prodřou kolena a tak dále. Velká poptávka v našich střediscích je také po materiálu do domácnosti, například po lůžkovinách, ubrusech, záclonách. Lidé si tím často vybavují chaty, nechtějí kupovat nic nového.

Máte aktuálně ve střediscích dostatek oblečení?
Pokud bychom měli předchozích devět měsíců otevřená střediska, tak bychom toho měli málo. Vzhledem k tomu, že jsme museli mít kvůli vládním nařízením zavřeno, máme materiálu tak akorát. Spíše máme málo kvalitního textilu. Určitě by bylo fajn, kdyby lidé, kteří ví, že například toto tričko už na sebe nikdy nevezmou, jej dali do kontejneru hned. Tak pomohou okamžitě.

Z použitého oblečení se vyrábí příměsi do bankovek:

30. července 2017

  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zlato raketově zdražilo. Mohou za to Spojené státy, Čína i Rusko

13. dubna 2024

Cena zlata pokořila historické rekordy a podle ekonomů se ještě zdaleka nemusí zastavit. Důvodem...

Sociální sítě jsou nepřítelem hospody, říká šéf obchodu z Prazdroje

18. dubna 2024

Premium Dříve se v hospodě vypilo na jedno posezení více piv, ale byly to spíše desítky. Dneska naopak...

Kansas láká migranty z New Yorku na práci. Zaměstnáme každého, slibuje

18. dubna 2024

„Chcete práci? Přijďte k nám!“ S takovým vzkazem se obrátil starosta Kansas City Quinton Lucas na...

Za pivo i 255 korun. Rozdíly cen jsou v Evropě obrovské, Praha patří mezi levné

17. dubna 2024

Premium Vyrazit na pivo se v Evropě nejvíc prodraží v severských zemích, kde v sobě ceny zahrnují vysoké...

Čínský vývoz do Ruska klesá pod hrozbou amerických sankcí. Moskva to zlehčuje

17. dubna 2024

Čínský vývoz do Ruska klesá. Ukázala to březnová data, podle nichž se tok zboží z z Číny meziročně...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...