Zmražená krevní konzerva

Zmražená krevní konzerva | foto: Profimedia.cz

Diag Human a státní miliardy opět ve hře. Lucembursko zmrazilo Česku účty

  • 16
V Lucembursku byly z podnětu vrchního exekutorského úřadu zablokovány všechny bankovní účty České republiky. Může to v budoucnu ohrozit nejen třináct miliard ze státního rozpočtu, ale také financování dluhu. Paralyzované účty se totiž využívají k obsluze dluhopisů.

Krok zablokovat účty Česku souvisí s dubnovým finálním rozhodnutím tamního odvolacího soudu, který rozhodl o tom, že společnost Diag Human je ve sporu s českým státem v právu. O případu informoval server Hlídací pes. Podle něj tím Česko bezprecedentním zásahem, který nemá v EU obdoby, ztratilo přístup na jeden z nejvýznamnějších evropských trhů.

Už 12. května byly paralyzovány všechny účty ve dvaceti čtyřech lucemburských, švýcarských, amerických, francouzských a čínských bankách, které ČR slouží k obsluze státních dluhopisů. Například Credit Suisse, Deutsche Bank, HSBC, ING, UniCredit apod.

Diag Human požaduje po České republice 13 miliard a 11 milionů korun. Odvolává se přitom o výroky arbitrážního soudu z roku 2008, které letos potvrdil Nejvyšší soud Lucemburského velkovévodství.

Česká republika se chce bránit kasační stížností. Kauza, která se týká překaženého obchodu s krevní plazmou, se táhne už dvacet let, od roku 1996. Na počátku stála náhrada škody ve výši 200 milionů korun. Tehdejší ministr zdravotnictví Jan Stránský však chtěl jít cestou arbitráže.

Server připomněl, že ministerstvo zdravotnictví v červenci 2014 oznámilo, že ČR spor po osmnácti letech definitivně vyhrálo a nebude muset nic platit, jenomže teď se situace opět jeví jinak.

Nynější zablokování účtů v Lucembursku může mít nepříjemný dopad na obsluhu státních dluhopisů a financování státního dluhu. Zmrazené účty má totiž Česko i v bance Clearstream Banking. To je jedna hlavních světových organizací, skrze které vlády vypořádávají platby za státní dluhopisy a slouží i ČR.