(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Petr Lundák, MF DNES

Rozhoduje cena a normy. Zadavatelům stavebních zakázek o kvalitu moc nejde

  • 21
Za kvalitnější materiály s lepšími parametry, než jaké vyžaduje norma, je z pohledu projektových společností ochoten si připlatit pouze jeden z deseti investorů. Ostatním stačí splnění norem, nebo se o parametry nezajímají. Vyplývá to ze studie kvality stavebních materiálů, kterou vypracovala analytická společnost CEEC Research.

„Studie ukazuje, jak se na vývoj kvality, bezpečnosti a ceny dívají ředitelé stavebních, projektových a developerských firem, tj. celý dodavatelský řetězec,“ prohlásil na panelové diskusi ministerstva průmyslu a obchodu ředitel CEEC Research Jiří Vacek. Výzkumu, jenž probíhal posledního 4,5 měsíce, se účastnilo přes 250 společností z České republiky.

V Česku se města bojí moderních velkých staveb, říká architekt Cigler

Podle výsledků studie se o kvalitu materiálů použitých při výstavbě zajímají zejména privátní investoři. Podíl soukromých firem, které projevují zájem o parametry stavebního materiálu, je 93 procent. U veřejných investorů je tento zájem nižší a týká se 58 procent firem, přičemž zbylých 26 procent se o kvalitu nezajímá a 16 procent neví.

„Celá problematika kvality materiálů ve stavebnictví souvisí s kvalitou vztahu kupujícího a prodávajícího. Dokud stavitel neponese dlouhodobější garance za výsledek svého díla, tak se situace nezlepší. Většina současných stavebních materiálů jsou pokulhávající imitací svých předloh. Jedná se o celosvětový trend posledního století,“ řekl iDNES.cz přední český architekt Jakub Cigler.

Nejdříve tendr, potom kvalita

„Ve veřejném sektoru je zájem investorů o kvalitu použitých stavebních materiálů až v průběhu výstavby. Není to náhoda, že se tak zpravidla děje u zakázek hodnocených pouze na základě nejnižší nabídkové ceny,“ říká Vlastimil Kaňovský, generální ředitel dodavatelské společnosti Klement.

Ze studie také vyplývá, že navzdory zájmu o kvalitnější materiály není většina investorů ve stavebnictví ochotna do nich vložit dodatečné finanční prostředky. Pro 78 procent je dostačující splnění zákonných norem. Materiál s vyššími parametry, než jaké požaduje zákonná norma, chce pouze 11 procent z nich. Stejný podíl investorů parametry vůbec neporovnává.

Výzkum uvádí, že celková cena konstrukce včetně práce je pro developerské firmy faktorem, jenž ovlivňuje rozhodování o výběru konstrukčních materiálů nejvíc. Dále přihlížejí například k akustickým vlastnostem materiálů nebo k jejich tepelně izolačním parametrům. Naopak nejmenší roli hraje při výběru dostupnost materiálu na trhu.