Mrakodrapy i unikátní čtvrti. Projděte si nejočekávanější stavby Česka

  • 121
Budoucí nejvyšší budova v tuzemsku, multifunkční čtvrť, obchodně společenské centrum nebo náhrada za stojící věž žižkovského „Mordoru“. I tak se prezentují ambiciozní developerské projekty, které mají v následující dekádě vyrůst v Praze, Českém Krumlově, Plzni i v Brně. Podívejte se na ně.

1. Top Tower

Nejvyšší budovu v Česku s názvem Top Tower (na vizualizaci) chce postavit developerská společnost Trigema v Nových Butovicích v Praze. Má být vysoká 135 metrů, náklady jsou dvě miliardy korun. (20. 9. 2019)

Zhruba dvě miliardy korun by měl stát mrakodrap, který chce v pražských Nových Butovicích vystavět developerská společnost Trigema. Budova Top Tower, jejíž nejvyšší bod se podle plánů nachází 135 metrů vysoko, by se v případě realizace v této podobě stala nejvyšší budovou Česka. Nynější prvenství drží přes 110 metrů vysoká AZ Tower v Brně.

„Projekt Top Tower připravujeme již více než dva roky a finální podobě předcházelo osm jiných variantních řešení,” uvedl na stránkách společnosti předseda představenstva Trigemy Marcel Soural. 

Stavba výškové budovy by měla začít v příštím roce, přičemž developer odhaduje, že potrvá necelé tři roky. Horní patra Top Toweru budou určena pro nájemní bydlení, v nižších podlažích by se pak měly nacházet kanceláře a multifunkční kulturní centrum. Na návrhu projektu, jehož dominantou je vertikální loď s vyhlídkou nahoře, se podílí sochař David Černý a architekt Tomáš Císař ze studia Black n´ Arch. (čtěte zde)

Nejvyšší budovu v Česku s názvem Top Tower chce postavit developerská...

2. Centrum Nového Žižkova

Vítězný návrh Evy Jiřičné na proměnu oblasti telekomunikační věže na Žižkově. Obytné domy s rozvlněnou fasádou a zelení na střechách.

Trojice „rozvlněných věží“ od architektky Evy Jiřičné má na pražském Žižkově nahradit budovu bývalého Telecomu, přezdívanou Mordor. Zda k tomu skutečně dojde, zatím není jisté, vedení Prahy 3 se k projektu společnosti Central Group staví rezervovaně.

Jak však uvádí developer na svých stránkách, pro bytové stavby na tomto místě je potřeba změnit územní plán ze specifické administrativně-technologické funkce na obytnou nebo smíšenou.

„Požádali jsme o změnu územního plánu kvůli funkčnímu využití, ne kvůli intenzivnější zástavbě. Náš projekt má nižší dopravní zátěž než stávající stavby,” prohlásil v listopadu Dušan Kunovský, předseda představenstva Central Groupu.

V projektu by mělo vzniknout tisíc bytů. „Nejsou jenom luxusní, v městském bloku budou cenově dostupné byty, ve věžích pak byty nadstandardní,“ uvedl Kunovský. Výška plánované žižkovské zástavby má být 98 metrů. (čtěte zde)

Vítězný návrh Evy Jiřičné na proměnu oblasti telekomunikační věže na Žižkově....

3. Savarin

Vizualizace projektu Savarin u Václavského náměstí.

Developerská společnost Crestyl rekonstruuje pražský palác Savarin u Václavského náměstí. S pozdně barokní stavbou jsou spojeny i další historické budovy, z nichž chce investor v srdci Prahy postupně vytvořit „obchodně společenské centrum“. Budoucí podoba celého komplexu, se kterou se počítá v roce 2023, by měla podle odhadů stát deset miliard korun.

„V prosinci bylo vydané platné stavební povolení na rekonstrukci a restaurování historického paláce Savarin. Nyní čekáme na uvolnění prostor v budově ze strany nájemců a v létě rekonstrukci zahájíme, dokončena bude za dva roky,“ říká mluvčí Crestylu Ondřej Micka.

Deset let plánovaná přestavba, proti jejíž dřívější podobě se vyslovovali památkáři, má nového investora několik let. Crestyl koupil projekt od nizozemské firmy Ballymore a slibuje méně razantní změny v historických objektech a důraz na veřejný prostor.

„Nové pasáže umožní snadný a volný průchod dříve nepřístupným centrem metropole, zahrada a náměstíčko vnesou život do vnitrobloku a veřejně přístupné střešní zahrady a terasy nabídnou výhledy na panorama Prahy,“ slibuje společnost na svých stránkách. Rekonstrukce se ujal britský designér Thomas Heatherwick a jeho studio. (čtěte zde)

Vizualizace projektu Savarin u Václavského náměstí.

4. Central Business District

Pohled z magistrály přes zrekonstruované nástupiště Masarykova nádraží.

Území pražského Masarykova nádraží čeká revitalizace, kterou připravuje společnost Penta Real Estate ve spolupráci s Českými drahami a společností SŽDC. Projekt Central Business District za zhruba deset miliard korun by mohl odstartovat koncem letošního roku.

Pro Pentu jej navrhl architektonický ateliér Zaha Hadid Architects, realizace počítá s několika etapami s plánovaným dokončením v letech 2022 až 2025. Vzniknout by zde mělo až 100 tisíc m² nových kancelářských ploch, obchodů a restaurací.

„Území Masarykova nádraží má nejen mnoho nevyužitých ploch, ale je i značnou bariérou v pohybu po centru Prahy. Náš návrh revitalizace vytváří nová atraktivní pěší propojení, která přinesou život do dnes zanedbaných míst,” uvedl v roce 2018 k projektu Jakub Klaška, který jej má v ateliéru Zaha Hadid Architects na starosti. (čtěte zde)

Z dnes spíše zanedbané ulice Na Florenci chce spolumajitel Penty Marek Dospiva...

5. Rohan City

Vítězný návrh ateliéru Schindler Seko architekti, který vybrala porota. Na finální podobě druhé etapy Rohan City však bude spolupracovat ještě další pět ateliérů.

Letos by měl odstartovat i rozsáhlý projekt developerské společnosti Sekyra Group na pražském Rohanském ostrově. Celé území, na němž má vzniknout Rohan City, má rozlohu 200 tisíc m². Během první etapy vznikne dle stránek investora přes 200 bytů a dva administrativní objekty. Druhá etapa by měla být zahájena v průběhu následujících čtyř let.

Na Rohanském ostrově tak v příštích letech bude probíhat intenzivní výstavba. Ředitel Institutu plánování a rozvoje hlavního města (IPR) Ondřej Boháč loni řekl, že zde postupně vyroste celkem 1 750 nových bytů pro 3 800 lidí. Vzniknout tu má rovněž nová lávka pro pěší do Holešovic a park o rozloze přes 100 tisíc metrů čtverečních.

Kromě Sekyra Group v oblasti staví i Trigema svůj projekt Nová Invalidovna nebo developer J&T Real Estate, který staví kancelářský areál Rustonka. (čtěte zde)

Vítězný návrh ateliéru Schindler Seko architekti, který vybrala porota. Na...

6. Ameside

Návrh, jak by v budoucnu mohl vypadat prostor ve spodní části Americké třídy v Plzni. Na vizualizaci nová ulice s pohledem k lázním.

Přestože je český realitní trh koncentrován především v Praze, zajímavé projekty vznikají i v jiných oblastech Česka. Developer Ameside chce v letech 2022 až 2026 v Plzni postavit novou multifunkční čtvrť za 2,5 miliardy korun.

Na třech hektarech území po zbouraném domu kultury chce investor vybudovat obchody, byty a kanceláře „na míru“, pro tyto účely si již mapuje zájem v oblasti. Čtvrť vzniká podle územní studie schválené městem. (čtěte zde)

Návrh, jak by v budoucnu mohl vypadat prostor ve spodní části Americké třídy v...

7. Krumlovský Vltavín

Projekt s názvem Krumlovský vltavín tvoří jedenáct domů s téměř 200 byty různých velikostí od 1+kk až po 5+kk. Středem nové čtvrti poteče potok, garáže budou schované pod zemí.

Ještě letos by měl v Českém Krumlově odstartovat nový bytový projekt v areálu bývalé společnosti Jitona. V oblasti, kterou investor SVV real označil za „netradiční, syrovou a přitom přitažlivou“, chce vybudovat 66 apartmánů a 131 bytů.

Město si od projektu slibuje hlavně oživení brownfieldu nedaleko centra, z nějž by měl developer odstranit nepotřebné budovy a přivést v lokalitě na povrch potok, který nyní teče potrubím.

Český Krumlov má i další ambice, jakým způsobem oblíbenou turistickou destinaci rozvíjet v příštích letech. Například v areálu bývalých kasáren ve Vyšném chce vybudovat novou čtvrť pro více než tisíc lidí. (čtěte zde)

Projekt s názvem Krumlovský vltavín tvoří jedenáct domů s téměř 200 byty...

8. Brno - Starý Lískovec

V Západní bráně v brněnském Starém Lískovci vyroste na dvouhektarovém pozemku pět budov se šesti až osmnácti patry. Každá má jiný styl, fasádu a odlišný charakter.

Podobně jako hlavní město, také Brno dlouhodobě bojuje s dlouhými povolovacími procesy, které mnohdy blokují potřebnou výstavbu. I zde jsou však v přípravě projekty, v nichž by v příštích letech měly vzniknout stovky bytů.

Například developerská skupina T.E zde v minulých letech koupila 2,5hektarový pozemek mezi ulicemi Jihlavská, Osová a Labská. Investor zde chce vybudovat 700 bytů společně s prostory pro trávení volného času.

T.E chce v rozvojovém území začít stavět v letech 2021 až 2022. V oblasti jsou aktivní i jiní investoři, olomoucký developer Západní brána poblíž chystá pět výškových domů s až 18 patry pro různý typ bydlení.

V Západní bráně v brněnském Starém Lískovci vyroste na dvouhektarovém pozemku...

9. Ostravská univerzita

Vizualizace nové podoby ostravské Černé louky.

Ostravské univerzitě se podařilo získat více než miliardu korun evropských dotací z operačního programu Věda, výzkum, vzdělávání ve výzvě zaměřené na strukturálně postižené regiony. Může tak spustit svůj dlouho připravovaný projekt výstavby nového univerzitního areálu se dvěma fakultami.

V lednu problěhla na ostravské Černé louce demolice a brzy by měla začít i samotná výstavba. „Na jaře začne vysoutěžený dodavatel kopat a obě budovy musí postavit do dvou let,“  uvedl v lednu rektor Ostravské univerzity Jan Lata.

Škola uspěla díky úzké spolupráci s městem i krajem, který zaplatil projektovou dokumentaci. Město podpořilo projekt za 1,13 miliardy tím, že univerzitě věnovalo pozemky v hodnotě 42 milionů a zaplatí 117 milionů za podzemní garáže pro 155 aut.

Podle architektonicko-urbanistické studie by mělo takto vypadat nábřeží řeky Ostravice.

10. Koncertní hala v Ostravě

Vítězný návrh prestižního amerického studia na podobu koncertní síně v Ostravě.

Budovu koncertní síně v Ostravě, primárně určenou pro Janáčkovu filharmonii, navrhne studio uznávaného amerického architekta Stevena Holla. Jeho návrh, jejž však část obyvatelů města kritizuje, zvítězil v architektonické soutěži.

Do konce roku 2021 chtějí mít ostravští radní hotový kompletní projekt, v náledujícím roce by se mělo začít stavět. V roce 2024 by pak mělo být vše hotovo. V České republice by tak mohla vzniknout první koncertní síň po více než sto letech.

Vítězný návrh podoby koncertní síně.