Dětí se rodí víc, Čechů přesto ubylo

  • 237
Rodiče ze silných ročníků začínají zakládat rodiny a v Česku se tak rodí o něco více dětí, než v minulosti. Jen za první letošní čtvrtletí jich světlo světa spatřilo 23494, o necelou tisícovku více než loni. Přesto počet obyvatel opět klesl.

Podle předběžných statistik ubylo v prvním čtvrtletí proti konci roku 2003 necelých 1300 obyvatel.

Mírný úbytek nastal i přes vyšší příliv přistěhovalců ze zahraničí a nižší úmrtnost v porovnání s prvním čtvrtletím 2003.

Přibývá dětí mimo manželství
Počet živě narozených dětí byl v prvním čtvrtletí meziročně stoupl o 965 na 23494. Počet narozených dětí na jednu ženu ve věku 15-49 let ale ukazuje na úroveň zhruba stejnou jako v roce 2003, tedy 1,18.

"Pomalu zvyšující se absolutní počty narozených dětí souvisejí s tím, že ve věku nejvyšší plodnosti jsou ženy z nejsilnějších populačních ročníků sedmdesátých let (1974-1976)," uvedl Český statistický úřad.

Mimo manželství se v prvních třech měsících narodilo už přes třicet procent všech dětí.

Počet uzavřených manželství totiž mimo jiné potvrdil dlouhodobější trend poklesu zájmu o sňatky. Zatímco v roce 2003 byl počet svateb nejnižší od 1. světové války, v letošním prvním čtvrtletí uzavřeli Češi ještě o 741 sňatků méně než před rokem.

"Dochází tak stále k posunu uzavírání prvních manželství do vyššího věku a rozšiřovaní nesezdaných soužití mezi mladými lidmi," doplnili statistici.

O tom, že se manželství v tuzemsku příliš nedaří svědčí i rostoucí počet rozvodů. Loňský rok byl v rozvodovosti rekordní a letošek jej zřejmě překoná.

Během prvních tří měsíců letošního roku se rozpadlo přes devět tisíc manželství, o 1200 více než ve stejném období loni. Podíl manželství končících rozvodem by mohl v letošním roce překročit padesát procent.