Terry Gou, Casa Serena Golf, Roztěž

Terry Gou, Casa Serena Golf, Roztěž | foto: Forbes - Zdeněk Sluka

Forbes: 10 investorů do golfu v Česku. Pitr přišel k hřišti za hubičku

  • 89
Golfová hřiště rostla v uplynulém desetiletí v Česku jak houby po dešti. Investovat do zelených ploch s jamkami se zalíbilo jak českým magnátům, tak cizincům hledajícím klidné místo k odpočinku především pro sebe.

Kdo investoval do českých greenů nejvíce? iDNES.cz přináší žebříček sestavený magazínem Forbes, jehož květnové číslo vyjde i s profily největších golfových investorů tento čtvrtek.

Na prvním místě golfových investic se umístil Terry Gou, zakladatel a vlastník tchajwanského koncernu Hon Hai. Pod jeho společnost spadá firma Foxconn - největší producent elektroniky na světě.

Žebříček lidí, kteří v českém golfu utratili nejvíce peněz
PořadíJménoHřištěVýše investice
1.Terry GouCasa Serena Golf, Roztěž1 miliarda
2.Stanislav ProsČeladná700 milionů
3.Sung Pyo HongBeroun Golf Resort500 milionů
4.Jiří ŠimáněAlbatross Golf Resort Vysoký Újezd u Prahy 463 milionů
5.Otakar AlbrechtGolf and Ski Resort, Ostravice450 milionů
6.Vladimír PlašilGolf Brno400 milionů
7.Tomáš PitrKarlštejn350 milionů
8.Rudolf OvčaříCZ Golf250 milionů
9.Václav BenediktKonopiště200 milionů
10.Vladimír MotlíkZbraslav200 milionů

Zdroj: Forbes

Hřiště Casa Serena Golf v Roztěži nechal Gou postavit nedaleko svých dvou tuzemských továren v Pardubicích a Kutné Hoře a utratil za něj celkem miliardu korun.

Největšímu českému investorovi Stanislavu Prosovi patří se 700 miliony druhá příčka. Privatizátor OKD postavil v Beskydech dvě hřiště, na kterých se konal i nákladný turnaj PGA European Tour. Areál se však potýká s velkými provozními náklady a nedokáže si na sebe vydělat.

Na dalších místech pak najdeme například majitele společnosti Unimex Jiřího Šimáně s hřištěm nedaleko Rudné u Prahy či stíhaného podnikatele Tomáše Pitra, který získal stomilionový karlštejnský green "za hubičku" poté, co původní majitel Chemapol spadl do konkurzu.

Oblíbeným pomocníkem golfových investorů se stalo "grantové schéma". Dotace z eurofondů i ze státního rozpočtu pomohly Vladimíru Plašilovi ke 400milionové investici do Golfu Brno a Otakaru Albrechtovi zase co nevidět přispěje EU na dostavbu jeho hřiště Golf and Ski Resort Ostravice.