ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Pandemie dohnala Čechy k digitalizaci. Rekordně používají datové schránky

  • 12
Češi poslali v minulém roce rekordních 112,4 milionu datových zpráv, což bylo meziročně o 13 procent více. Počet nově zřízených datových schránek vzrostl na 112.000, což je téměř dvojnásobek oproti dosavadnímu nejsilnějšímu roku.

Důvodem byla především koronavirová epidemie a s ní spojené posílení elektronické komunikace s úřady. Uvedla to společnost Software602, která se na provozu datových schránek podílí.

Za posledních deset let se využívání datových schránek ztrojnásobilo. V letošním roce se dá podle ředitele divize eGovernment Pavla Nemravy předpokládat kvůli pandemii růst významu Informačního systému datových schránek.

„Pandemie například dlouhodobě přináší omezování úředních hodin, a tím se snižuje i příležitost vyřizování agend standardní prezenční formou, rodiny se musejí vypořádat s on-line výukou, zvyšuje se význam home office. Díky tomu se čím dál větší počet občanů České republiky seznamuje s digitalizací a začíná jim být jasné, že se možnost elektronické komunikace s úřady jednoznačně vyplatí,“ podotkl Nemrava.

Datové schránky fungují jako informační systém 12 let. Za dobu jeho existence bylo zřízeno přes 1,1 milionu datových schránek. Prostřednictvím datové schránky lze podat daňové přiznání, zažádat o výpis z rejstříku trestů, získat výpis bodů řidiče nebo například zaslat omluvenku dítěti do školy.

Založíte si datovou schránku?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 úterý 2. března 2021. Anketa je uzavřena.
,