Rektorka Danuše Nerudová stojí jako první žena v historii v čele Mendelovy univerzity v Brně. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Začátek školy online? Je to možné, říká ekonomka a rektorka Nerudová

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Když přijdete do stylové kanceláře respektované ekonomky Danuše Nerudové, rektorky Mendelovy univerzity v Brně, zaujme vás jako první obří kůň, který má na hlavě lampu. „Je to umělecké dílo, na akademickou půdu hodně extravagantní, a budilo hodně emocí,“ usmívá se Nerudová. Tím však dobrá nálada končí, při nepříliš optimistickém rozhovoru pro MF DNES o ekonomické budoucnosti se nezasmějete ani jednou.

„Bez práce může být až půl milionu lidí,“ říká Danuše Nerudová, která působí jako členka expertní skupiny koroNERV-20, jež radí vládě s finančním řešením krize a zároveň je předsedkyní Komise pro spravedlivé důchody. „Kdy jindy udělat reformu, než teď?“ ptá se.

Vzhledem k době čekání na test a aktuální délce karantény se domnívám, že na podzim v sektoru služeb prostě nebudou pracovníci, protože buď budou čekat na test a nebo budou v karanténě.

Nejvyšší nezaměstnanost v historii byla 8,5 procenta v roce 2000. Nyní je 3,7, ale na podzim se podle všech ekonomických odhadů nejspíše přivalí průšvih. Jak to tipujete vy?
Myslím, že pokud skutečně přijde druhá vlna a budeme muset dělat lokální uzavření ekonomiky. Tak můžeme opravdu skončit na nezaměstnanosti kolem deseti procent.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se