Co říkají data z vašich stravenkových karet? Jak se nyní stravují lidé, kteří v předcovidovém období běžně chodili na obědy do restaurací?
Z transakcí našimi stravenkovými kartami, jejichž uživatelů je zhruba 300 tisíc, vidíme výrazný posun v proplácení. Ze stavu 50 na 50, kdy polovin a bylo proplácení v restauracích a polovina v retailu (maloobchod – pozn. red.), se nám poměr proměnil na 20 na 80. Z toho bych dovodil, že jednou až dvakrát týdně si lidé objednají jídlo z restaurace a zbývající tři pracovní dny jsou odkázáni sami na sebe, což většinou znamená, že si nakoupí suroviny a vaří. Takže jen dva dny z pěti pokračují v původním chování.
Předpokládáme, že v restauracích, které otevřou, se objemy vrátí na předcovidový stav. Celkově ovšem gastro sektor pravděpodobně spadne až na polovinu.