Daň z nemovitosti lze uhradit bezplatnou složenkou (ilustrační foto).

Daň z nemovitosti lze uhradit bezplatnou složenkou (ilustrační foto). | foto: Profimedia.cz

Stát posílá složenky, chce zaplatit daň z nemovitostí do tří týdnů

  • 334
Finanční správa v těchto dnech rozesílá obálky s daňovými složenkami k zaplacení daně z nemovitých věcí. Letos poprvé je možné daň zaplatit složenkou bez poplatku. Lhůta končí 31. května.

Placení daní hotově je pro finanční správu drahé, proto chce lidem nabídnout možnost místo toho poslat příslušnou částku bezplatnou daňovou složenkou. Ušetří i ti, kteří už dnes platbu klasickou složenkou využívali. Dosud za ni na poštovném platili 29 korun, od 1. března to mají s novou složenkou zdarma.

Jak daň zaplatit

  • bezhotovostním převodem na účet finančního úřadu
  • na poště (vyjma smluvních partnerů České pošty Pošta Partner) daňovou složenkou bez poštovného (platí jen pro fyzické osoby), nebo běžnou složenkou
  • prostřednictvím SIPO (platí pro poplatníky, kteří se k této službě přihlásili na finančním úřadě do 31. ledna 2016; tito poplatníci neobdrží obálku s daňovou složenkou. Pozor na dostatečnou výši inkasního limitu pro platbu SIPO)
  • hotově v pokladně finančního úřadu

Finanční správa tím chce přimět lidi, kteří dosud chodí daň platit na finanční úřady hotově, aby místo toho šli na poštu. Tím stát ušetří - přijetí jedné platby na pokladně totiž vyjde na 42,50 koruny, zatímco za daňovou složenku České poště zaplatí 18,50 koruny.

Daňovou složenkou lze zaplatit i daň z nemovitosti, u níž (nebo její první splátky) končí lhůta pro zaplacení 31. května. Týká se to ale jen fyzických osob. Právnickým osobám přijde informace o splatné dani do datových schránek. Pokud ji nemají, dostanou poštou běžnou poštovní poukázku.

Finanční správa posílá složenky postupně, aby v jedné lokalitě neobdrželi všichni složenky současně a na poštách nebyly fronty. Doklady lidé dostanou nejpozději 24. května.

Pokud je daň nižší než pět tisíc, je splatná celá do 31. května. V opačném případě je splatná ve dvou splátkách - do 31. května a do 30. listopadu.

Podoba daňové složenky.

Informaci o celkové výši daně a případném přeplatku nebo nedoplatku se poplatník dozví z oddělitelné části složenky (alonže), stejně jako adresu územního pracoviště, kde je uložen jeho daňový spis k dani z nemovitých věcí.

Kdo vlastní více nemovitostí v jednom kraji, najde v obálce jen jednu složenku, kde budou platby za všechny nemovitosti v kraji sečteny dohromady. Kdo vlastní nemovitosti na území různých krajů, najde v jedné obálce více složenek.

Na složenkách je předtištěn bankovní účet finančního úřadu, na který se daň platí, včetně předčíslí a kódu banky. Částku celkové platby vyplní poplatník sám, a to podle údajů z alonže. Nově lze využít pro placení i QR kód.