ilustrační snímek | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Objevili se neoficiální prodejci dálničních známek, stát před nimi varuje

  • 25
Nové elektronické dálniční známky začali v posledních týdnech prodávat stále častěji i neoficiální prodejci, často jde o směnárny nebo jiné podniky, nejčastěji pak u státních hranic. Podle správce systému společnosti Cendis přibývají případy, kdy jsou tyto známky dražší.

„Stát má pouze omezené možnosti takovým prodejům zamezit, většinou totiž není protizákonný,“ uvedl mluvčí společnosti Cendis Martin Opatrný. Elektronické dálniční známky se prodávají od začátku letošního roku. Dosud se jich prodalo přes 2,1 milionu kusů.

Oficiální prodejní místa elektronických dálničních známek jsou internetový obchod edalnice.cz, dále pobočky pošt, čerpacích stanic Euro Oil a také samoobslužné kiosky u hranic. V posledních týdnech však známky začali prodávat i další prodejci. Ti se podle Cendisu mnohdy pohybují v tzv. šedé zóně ekonomiky, protože nákup u nich je často dražší a také rizikový. Nejčastěji se přitom tito prodejci soustředí na cizince přijíždějící do Česka, problémy však zaznamenali i Češi.

Jedním z častých problémů, na který si motoristé již stěžovali, je cena. Roční známka za 1 500 korun, 30denní za 440 korun a desetidenní za 310 korun jsou přitom ceny stanovené zákonem. Neoficiální prodejci většinou samotné známky nepředražují, účtují si k nim však manipulační poplatky. Ty podle Cendisu dosahují několika desítek, někdy i stovek korun. 

Tito prodejci přitom sami známky kupují v oficiálním e-shopu, přičemž u cizinců využívají také nevýhodné kurzy eura.

Dalším častým rizikem nákupu u neoficiálních prodejců je podle Cendisu obtížná úprava některých údajů u známky. „Pokud někdo koupí dálniční známku mimo oficiální prodejní místa, se kterými je uzavřena smlouva, nemůžeme mu bohužel pomoci s řešením případných reklamací či jiných problémů,“ uvedl Opatrný. Motoristům proto doporučuje, aby si vždy vyžádali potvrzení o úhradě. Bez něj mohou nekalí prodejci známku i stornovat.

Podle Opatrného nejde přímo o nezákonný prodej, spíše pouze neetický. Pokud prodejce nepředražuje přímo samotnou známku, není takový prodej protizákonný. Manipulační poplatky přitom zákon neporušují, zákazníci by ovšem o nich měli vědět předem. 

Cendis podle mluvčího nemá a ani nemůže mít přesný přehled obchodů, kde se takto dálniční známky prodávají. Vzhledem k tomu, že ve většině případů nejde ani o přímé porušování zákona, nelze podat podnět policii.

Motoristé mají problém s dálničními známkami. Často zaplatí za jiné auto

Nové elektronické známky letos nahradily papírové kupony. Jsou vázány na poznávací značky aut, není už tak nutné je lepit fyzicky na přední sklo vozidla. Z těch naopak nyní musí řidiči odstranit staré papírové kupony. 

Novinkou je od letoška také klouzavá platnost nových ročních známek. Řidiči si mohou nastavit platnost známky klouzavě od přesně vybraného data na následujících 365 dní bez ohledu na kalendářní rok. Známku je nyní možné zakoupit až s 90denním předstihem.

Kontroly známek přitom v posledních týdnech zintenzivnily. Na starosti je mají policisté a celníci. Ti během ledna 2021 zjistili kolem 1 200 přestupků, v únoru to bylo už přes 2 000 případů.

,