D 47: Podle komise o korupci nešlo

  • 9
Smlouva vlády Miloše Zemana ohledně dálnice D 47 byla špatná, o korupci se ale nejednalo. Tak zní závěr vyšetřovací komise sněmovny, který se ve středu dostal do rukou poslanců.

"V průběhu výslechu svědků a ze studií materiálů komise nezjistila skutečnosti, které by svědčily o možné korupci související s uzavřením a vypovězením smlouvy mezi ČR a Housing&Construction," informoval předseda komise Antonín Sýkora z ČSSD.

Zpráva kritizuje Zemanův kabinet z toho, že  přístup státu k zakázce byl nedůsledný a málo profesionální. Zemanova vláda podle ní o stavbě rozhodla na základě neúplných a jednostranných informací. Podezřelými okolnostmi zakázky se zabývá i policie. - více zde

Zemanův kabinet v červnu 2002 bez výběrového řízení rozhodl, že dálnici z Lipníku nad Bečvou k polským hranicím postaví za 125 miliard korun firma Housing&Construction.

Smlouvu podepsal tehdejší ministr dopravy Jaromír Schling. Šlo podle něj o pilotní projekt, a proto nebylo možné vyhlásit tendr.

Vláda Vladimíra Špidly ale smlouvu vypověděla. Namísto 125 miliard, na které měla dálnice přijít, pokud by ji zrealizovala H&C, měl celý projekt totiž přijít zhruba na 80 miliard.

Podle komise bylo vypovězení smlouvy to nejlepší, co mohla česká strana udělat. Odstoupení od smlouvy ale nebylo zadarmo. Stát musel H&C vyplatit 626 milionů korun jako odstupné.