Daňová hádanka trápí nejen politiky, ale i firmy a spotřebitele. Ilustrační snímek.

Daňová hádanka trápí nejen politiky, ale i firmy a spotřebitele. Ilustrační snímek. | foto: Vladan Rámiš, iDNES.cz

PŘEHLED: Hraje se o čtyři varianty DPH

  • 25
Dva měsíce před koncem roku stále není jasné, jaké budou sazby DPH. Změní se však i tehdy, jestliže poslanci neudělají vůbec nic. Vzhledem k tomu, že jednání mezi rebely a vládou nemají žádné východisko, mohou od ledna nastat čtyři varianty. Podívejte se, jaké.
1.
DPH 14 a 20 procent

Daň v současné výši, kterou si přeje zachovat šestice rebelů. Podporu má i z ČSSD, Věcí Veřejných a od komunistů. V návrhu státního rozpočtu, který se má do 23. listopadu přepracovat, by se však muselo najít dodatečných 22 miliard korun. Ministr financí zatím obecně předeslal, že by musel sáhnout do výdajů.

2.
DPH 15 a 20 procent

Kompromisní varianta navržená vládou Petra Nečase. Oproti původnímu návrhu kabinetu by nezdražily třeba pohonné hmoty, služby, elektronika, auta, elektřina a další. Naopak cena potravin a léků by se zvýšila. Rebelové s tímto kompromisem nesouhlasí.

3.
DPH 15 a 21 procent

Růst v obou sazbách o jeden procentní bod je základním stavebním kamenem vládního stabilizačního balíčku. Znamenal by mírné zdražení veškerých služeb a zboží. Podle této varianty je sestaven rozpočet. V jeho příjmech má DPH příští rok vygenerovat 13,7 miliardy korun a 17 miliard korun v roce 2014.

4.
DPH 17,5 procenta

Tato varianta by automaticky nastala, pokud zákonodárci neschválí některý z předchozích návrhů. Jednotná sazba vyplynula loni z koaliční dohody, která počítala pro letošek s růstem sazeb na 14 a 20 procent a v příštím roce se sjednocením sazeb na 17,5 procenta. Sjednocení obou sazeb by výrazně zdražilo potraviny, teplo, vodu, léky, veřejnou dopravu, kulturu, byty, noviny a knihy atd. Aktuálně si to nikdo nepřeje.