ČTÚ: Telecom včas nezavede volbu sítě

  • 15
Český telekomunikační úřad se obává, že dominantní operátor pevných linek Český Telecom neumožní klientům včas volbu operátora. Regulátor tak usuzuje z dopisu, který mu firma zaslala. "Máme určité pochybnosti, zda zejména ze strany Telecomu bude služba technicky zabezpečena," prohlásil šéf ČTÚ David Stádník. Operátor to ale popírá.

Stádník opřel svoji obavu o dopis, který telekomunikačnímu úřadu poslalo vedení Telecomu. Vyjádřilo v něm prý obavu, že se do konce června nepodaří službu, která umožní klientům zvolit si před každým hovorem operátora, zavést.

"Bohužel v tomto dopisu chybí na závěr ubezpečení úřadu, že po 1. červenci tato služba zavedena bude," uvedl Stádník a dodal, že se obrátil na vedení Telecomu se žádostí o vysvětlení.

Mluvčí Telecomu Vladan Crha ale tyto informace popírá. "Jakékoliv informace o údajném plánovaném posunu této služby jsou nepravdivé. Telecom úřad neinformoval o žádném zdržení v této věci," prohlásil Crha.

Služba podle něj bude zavedena v řádném termínu stanoveném telekomunikačním zákonem, tedy do konce června. Telecom prý bude po ČTÚ požadovat vysvětlení tvrzení z tiskové konference.

Úřad se přitom obává, že kvůli prodlení při zavádění volby operátora hrozí nebezpečí, že EU znovu otevře jednání o kapitole telekomunikace. V telekomunikačním zákoně přitom chybí sankce pro případ, že by Telecom lhůtu nesplnil.

Český telekomunikační trh by měl být plně liberalizován do konce letošního roku, kdy by kromě volby operátora měla fungovat i přenositelnost telefonního čísla.

,