ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Účet za pandemii: rekordní propad průmyslu a přebytek zahraničního obchodu

  • 27
Průmyslová výroba v Česku se loni meziročně propadla o osm procent, což je nejhlubší pokles od roku 2009. Po třech letech růstu se snížil objem stavební produkce, informoval v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ). Z jeho předběžných dat také vyplývá, že rekordní byl i loňský přebytek zahraničního obchodu. Dosáhl 190 miliard korun.

Za celý loňský rok bylo jen málo průmyslových odvětví, která zaznamenala meziroční růst produkce. „Jde o farmaceutický průmysl či papírenský průmysl, kam patří kromě výroby papírových obalů také výroba dětských plen nebo ostatní zpracovatelský průmysl zahrnující i výrobu hraček a zdravotních lůžek,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Veronika Doležalová.

Celkově se průmyslová produkce snížila o osm procent, což je nejvyšší propad od krize v roce 2009, kdy se průmysl snížil o 13,6 procenta. Výrazně se loni propadla například produkce aut.  

Zdroj: ČSÚ

Statistiku za celý loňský rok ovlivnilo zejména druhé čtvrtletí. Od dubna do června se průmyslová výroba v České republice snížila o 23,5 procenta. Ve třetím čtvrtletí pokles výrazně zpomalil a v posledním kvartále už vykázal průmysl mírný růst.

„Tuzemský průmysl v závěru roku příjemně překvapil, zejména z pohledu výroby automobilů a vývoje nových zakázek,“ komentoval zveřejněná data Jakub Seidler, hlavní ekonom ING Bank pro Česko. „Celkově za poslední čtvrtletí vzrostl o 3,8 procenta a patřil tak mezi tahouny růstu ekonomiky. Ukazatele zůstávají začátkem roku příznivé, nicméně výpadky v dodavatelském řetězci a nedostatky čipů povedou k omezení výroby některých modelů,“ dodal Seidler.

Pandemie zasáhla zejména novou výstavbu

Kromě výroby se loni v Česku i méně stavělo. Stavební výroba po třech letech růstu meziročně poklesla o 7,7 procenta. Propad vykázalo jak pozemní, tak inženýrské stavitelství, informovali statistici.

Zdroj: ČSÚ

„Firmy v tuto chvíli neinvestují, což se také odráží v nižší poptávce po stavebních pracích. Ty zřejmě nepoptávají ani domácnosti, když návštěvy stavebních firem v jejich obydlích komplikuje pokračující důraz na sociální distancování,“ uvedl ekonom Komerční banky Martin Gürtler.

ČNB zlepšila výhled ekonomiky pro letošní rok, sazby zůstávají blízko nule

Podle ředitele odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radka Matějky se loni protiepidemická omezení ve stavebnictví projevila hlavně u pozemních staveb, kde se omezoval provoz firem kvůli nedostatku pracovní síly, váznoucí poptávce či administrativní nepřipravenosti staveb. „S problémy se potýkala zejména nová výstavba. Práce na rekonstrukcích a modernizacích tolik zasaženy nebyly,“ doplnil Matějka.

Loni začala výstavba 35 253 bytů, což bylo meziročně o 8,9 procenta méně. O 5,4 procenta se snížil také počet dokončených bytů, kterých loni bylo 34 433.

ČSÚ v pondělí zveřejnil také předběžná data o loňském dovozu a vývozu. Objem obou meziročně poklesl, přebytek zahraničního obchodu byl však rekordní. Rozdíl mezi objemem vývozu a dovozu se vyšplhal na téměř 190 miliard korun, ve srovnání s rokem 2019 stoupl o 44,3 miliardy.

K rekordu přispěly zejména závěrečné měsíce. Prosincová bilance skončila v přebytku poprvé od vstupu Česka do Evropské unie.

,