Pražské sídlo loterijní společnosti. Ilustrační snímek

Pražské sídlo loterijní společnosti. Ilustrační snímek | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

ČSTV podal žalobu proti prodeji zkrachovalé Sazky

  • 37
Český svaz tělesné výchovy, většinový vlastník zkrachovalé společnosti Sazka, a další akcionáři podali žalobu proti prodeji loterijní firmy. Sportovcům se nelíbí, jakým způsobem přišli o majetek, a napadají způsob prodeje Sazky, který podle nich nevedl k nejvyššímu možnému uspokojení všech věřitelů.

Prodej Sazky byl podle sportovců nestandardní a nečitelný a skončil v rukách firem, které nenabídly nejvyšší cenu. Právě proto akcionáři žalobu podali.

"Jsme přesvědčeni, že společné úsilí sportovních organizací výrazně zvyšuje šanci na navrácení alespoň části majetku Sazky do rukou českého sportu. Nepopíráme a ani nezavíráme oči nad chybami, kterých jsme se v minulosti při řízení Sazky dopustili, ale způsob, jakým jsme o veškerý náš majetek v Sazce přišli, nemá v právním státě obdobu," řekl pověřený předseda ČSTV Pavel Kořan.

"Je až úsměvné slyšet taková obviňování z úst pana Kořana, který je osobně plně zodpovědný za vzniklou situaci," řekl agentuře ČTK mluvčí KKCG Dan Plovajko. Žalob ze strany některých vybraných akcionářů se neobává vzhledem k tomu, že celý insolvenční proces včetně prodeje podniku byl podle něj plně v souladu se zákonem. To opakovaně potvrdily městský a vrchní soud i vrchní státní zastupitelství, podotkl.

Podobně reagovala i Cupkova mluvčí Lenka Tichá. Sportovní svazy v čele s ČSTV byly podle ní těmi, kdo umožnily bývalému šéfovi Sazky Aleši Hušákovi dovést Sazku k jejímu pádu. "Pokud se dá označit jednoznačný viník zodpovědný za krach loterijní firmy, jsou to právě bývalí členové statutárních orgánů, a tedy právě sportovní svazy. V době, kdy měli možnost ovlivnit dění v Sazce, nechali se hýčkat Hušákem, jeho jednání nekontrolovali, neusměrňovali jeho megalomanství a nenažranost a svůj majetek si nechali rozkrást," uvedla.

Kvůli nesouhlasu se způsobem prodeje se již dříve na soud obrátily Penta, která neuspěla ve výběrovém řízení, a Česká spořitelna, jež nesouhlasila s postupem insolvenčního řízení. Spořitelna se ale následně s novým vlastníkem Sazky dohodla, že náhradou za výhodný odkup své pohledávky stáhne své právní kroky, což učinila.

Sportovní svazy podaly žalobu společně

Pod nynější žalobou jsou vedle ČSTV podepsány také Asociace tělovýchovných jednot a sportovních klubů a Česká asociace sport pro všechny. "Jednoznačně podporujeme aktivity nového vedení Sazky v tom, abychom udělali vše pro dosažení právního obratu v celé kauze. Považujeme za svou povinnost připojit se k již podaným žalobám. Věříme, že soudy nebudou moci ignorovat jasnou vůli ze strany akcionářů a celou řadu faktů dokazujících, že konkurz Sazky a následný prodej podniku byly v rozporu se zákony," prohlásili zástupci obou asociací.

V žalobě upozorňují také na to, že nebyl řádně udělen souhlas k prodeji, neboť nabývání majetku členy věřitelského výboru podléhá souhlasu schůze všech věřitelů, tato schůze ale prý nebyla nikdy svolána. Porušena údajně byla také podmínka nehlasovat ve vlastní věci.

V případě úspěchu podaných žalob se podnik vrátí zpátky a bude se prodávat znovu, uvedli zástupci svazů v tiskové zprávě.

Vedle žaloby na prodeje podniku podalo ČSTV také trestní oznámení proti insolvenčnímu správci Josefu Cupkovi, bývalému generálnímu řediteli Sazky Aleši Hušákovi a insolvenčním správcem pověřenému dočasnému řediteli Sazky Markovi Bielymu. V oznámení svaz uvádí, že tito muži zmařili valnou hromadu Sazky tím, že jim nevydali jejich akcie. Svaz tak nebyl schopen odvolat z čela firmy Hušáka, jehož následné kroky (například stažení odvolání proti konkurzu na Sazku) akcionáře poškodily.

Sazka se do insolvence a následně do konkurzu dostala kvůli problémům se splácením úvěru na výstavbu pražské O2 areny. Loterijní byznys nakonec získaly skupiny PPF a KKCG, které ve výběrovém řízení nabídly nejvyšší částku 3,81 miliardy Kč.