Jiří Paroubek (ČSSD) po jednání šéfů parlamentních stran s premiérem Fischerem.

Jiří Paroubek (ČSSD) po jednání šéfů parlamentních stran s premiérem Fischerem. | foto: Michal Sváček, MAFRA

ČSSD chce vyjít z krize vyššími daněmi, podle ODS to Česko přivede k bankrotu

  • 3852
Sociální demokracie spočítala, kolik stát "vydělá" na tom, když přijme její návrhy na cestu z ekonomické krize. Tak například takzvané progresivní zdanění, kdy lidé s vyšším příjmem odvádějí státu ze svých platů více procent, by státní pokladně přineslo až 7 miliard, tvrdí ČSSD, vyšší zdanění firem zhruba 10 miliard. ODS varuje, že takové návrhy přivedou Česko k bankrotu.

Podle šéfa sociálních demokratů Jiřího Paroubka dobře vydělávající lidé odvádějí státu jednu z nejnižších daní v Evropské unii.

"Zatímco zdanění vyšších příjmů se pohybuje u nás na úrovni patnácti procent, v Británii či Rakousku jde o padesát procent, v Dánsku 59 procent. V kombinaci s daňovými paušály se ČR dnes vyrovnává daňovým rájům," uvedl Paroubek na mezinárodní konferenci zaměřené na hledání východisek z ekonomické krize.

mf dnes komentuje

Viliam BuchertKomentář Viliama Bucherta "ČSSD chce zvýšit daně. Nic tím nevyřeší, musí se utnout i výdaje" čtěte zde

Pokud se dnešní jednotná sazba ve výši 15 procent ze superhrubé mzdy (23 procent z hrubé mzdy) rozdělí do několika pásem tak, že lidé s vyšším příjmem budou odvádět také vyšší sazbu daně, pak to státu podle propočtů ČSSD přinese pět až sedm miliard korun.

Lidé s ročním příjmem nad 1,2 milionu korun by pak odváděli daň z příjmu ve výši 38 procent. Podle sociálních demokratů by se takovýto nárůst dotkl dvou procent obyvatel. - čtěte ČSSD chce daň pro bohaté 38 procent, pro firmy 21 procent

Více peněz mají odvádět i firmy

Více peněz do státní pokladny by měly podle ČSSD odvádět také firmy. Ty dnes platí daň ve výši 19 procent, což je podle sociálních demokratů málo. Daň by se podle nich měla vrátit na úroveň roku 2008, kdy dosahovala 21 procent.

"Přílišná daňová liberalizace nevede k iniciaci ekonomického růstu, alespoň dlouhodobě ne. Vede k přilákání spekulativního kapitálu. Irové by mohli povídat..." podotkl Paroubek s tím, že návrat daně na dřívější výši by státu přinesla 9 až 11 miliard korun.

ODS: Vyšší daně přivedou ČR na buben

Podle občanských demokratů ale návrhy ČSSD českou ekonomiku nevyléčí, naopak ji dostanou do ještě hlubších problémů. "Návrhy socialistů povedou ke zdražení pracovní síly, k dalšímu propouštění a jen urychlí cestu ke státnímu bankrotu," řekl místopředseda ODS Petr Nečas.

Celý program ČSSD podle něj spočívá jen v masivním zvýšení daňové zátěže, které je největší za posledních dvacet let.

Recept na krizi

ČSSD sepsala návrhy změn, které mají Česko vyvést z krize a snížit deficit rozpočtu. V "kuchařce" je rozčlenila do několika oblastí:

KONCEPČNÍ A SYSTÉMOVÁ OPATŘENÍ:
Podle ČSSD se musí v této oblasti například sepsat strategie přijetí eura, rozvíjet "zelená" pracovní místa, spustit systém boje proti korupci a organizované kriminalitě a vytvořit nový systém zadávání a kontroly veřejných zakázek.

FISKÁLNÍ OPATŘENÍ:
Tato kapitola zahrnuje například obnovu progresivního zdanění, které má státu přinést 5-7 miliard Kč
Vyšší daň z příjmu právnických osob. Rozpočtový přínos: 9-11 mld. Kč
Zrušení snížení sociálního pojistného. Rozpočtový přínos: 6-10 mld. Kč
Vyšší daň na tvrdý alkohol a tabák. Rozpočtový přínos: 4-6 mld. Kč
Audity výdajů ministerstev a centrálních úřadů. Rozpočtový přínos: 2-4 mld. Kč
Povinná cenová revize všech uzavřených smluv státu nad 1 mil. Kč. Požadovat výrazné slevy s ohledem na krizový vývoj a pokles cen v řadě odvětví, minimální inflaci a přebytek nabídky. Rozpočtový přínos: 5-10 mld. Kč
Nová forma organizace veřejných zakázek. Přínos: 5-15 mld. Kč
Odklad návrhu na odškodnění církví. V daném období by jeho přijetí bylo podle ČSSD katastrofou pro veřejné rozpočty. Efekt: formálně neutrální, odstraňuje nebezpečí plateb až 250 mld. Kč
Zrušit tendr na komplexní zakázku odstranění starých ekologických škod.
Zvýšit dividendu ČEZ. Odčerpat kumulované zisky ČEZu pro sociální oblast v době krize. Přínos: 10 mld. Kč

ODVĚTVOVÁ OPATŘENÍ
Tato oblast zahrnuje například návrhy na zřízení státní autority pro prosazování ochrany obchodních známek, označení výrobků a postih nedovoleného parazitování na pověsti či návrh na rozšíření možnosti užití peněz za emisní povolenky.

SOCIÁLNÍ OCHRANA A STIMULACE
Tato oblast zahrnuje například:
Navrácení mateřské na původní úroveň. Rozpočtový výdaj 1,5 mld. Kč
Zavedení půjček pro mladé páry. Rozpočtový výdajový efekt: do 1,5 mld. Kč
Zavedení půjček pro studenty na bázi stavebního spoření. Zrušení poplatků u lékaře. Rozpočtový efekt 3 mld. Kč - peníze se mají do veřejných peněz vrátit ze zvýšeného sociálního pojištění.
Jednorázová kompenzace zvýšení nákladů domácností seniorů v souvislosti s krizí. Jednorázový rozpočtový náklad 6 mld. Kč.

KOLIK TO BUDE STÁT:

Rozpočtové náklady: cca 10-11 miliard ročně  (bez započítání jednorázového nákladu na kompenzaci důchodů ve výši 6 mld. v roce 2010)
Rozpočtové přínosy: cca 35-45 miliard ročně

Pramen: ČSSD

Líbí se vám recept ČSSD na krizi?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 11. února 2010. Anketa je uzavřena.

Ne
Ne 5513
Ano
Ano 837
,