Průměrné stáří autobusů ČSAD Invest je teď 11 let.

Průměrné stáří autobusů ČSAD Invest je teď 11 let. | foto: iDNES.cz

ČSAD Invest nakoupí nové autobusy

  • 10
Dvě stovky nových autobusů za 800 milionů korun chce letos a příští rok nakoupit společnost ČSAD Invest, do které patří ČSAD Vsetín, ČSAD autobusy Plzeň a Autobusy Karlovy Vary. Firma si od masivní investice slibuje snížení nákladů.

Očekává také větší konkurenceschopnost takovým soupeřům, jakým je na trhu například flotila žlutých autobusů Student Agency.

„Nové typy autobusů, které se nyní vyrábějí jsou velmi komfortní. Doufáme proto, že se tím naše prestiž u cestujících zvýší,“ řekl ekonomický ředitel ČSAD Invest Zdeněk Vašátko.

Skupina v současné době provozuje asi 900 autobusy, jejichž průměrné stáří je jedenáct let. Jednotlivé firmy patřící do skupiny obmění každoročně asi pět procent vozového parku.

„Letos a příští rok do nových autobusů zainventujeme asi dvakrát více. Od investice si slibujeme také další zkvalitnění našich služeb a vyšší spolehlivost,“ dodal Vašátko.

Dopravní skupina ČSAD Invest vozí cestující ve Zlínském, Plzeňském a Karlovarském kraji. Firma zajišťuje v několika městech městskou hromadnou dopravu, pravidelnou meziměstskou i příměstskou autobusovou dopravu a vnitrostátní i mezinárodní zájezdovou dopravu.
Skupina zaměstnává celkem 1050 řidičů. Její autobusy loni ujely celkem 44 milionu kilometrů a přepravily asi 50 milionů cestujících. Zisk společnosti byl loni 1,3 miliardy korun.