ČSA už z dálkových linek zbude jen New York.

ČSA už z dálkových linek zbude jen New York. | foto: ČSA

ČSA končí s lety do Kanady

  • 30
České aerolinie dál ustupují z dálkových linek. Od ledna firma přestane úplně létat do kanadského Montrealu a přeruší spojení s Torontem. Zbude jí jen spojení s americkým New Yorkem.

O změně, kterou jako první přinesl server airways.cz, informovaly během čtvrtka aerolinky své prodejce. O osudu linek do Kanady se spekulovalo již několik měsíců. Vedení aerolinek už na nedávné tiskové konferenci připustilo, že zejména linka do Montrealu nevykazuje příliš dobré výsledky.

Už letos v lednu náhle ČSA zrušily spojení s Dubají, po další redukci zůstane jedinou dálkovou destinací ČSA na pravidelných linkách newyorské letiště JFK. 
 
Změna už je v i rezervačním systému ČSA. Poslední letadlo do Montrealu poletí 7. ledna, do Toronta 17. ledna. Rušení letů přichází krátce poté, co Kanada zrušila Čechům vízovou povinnost. 

Do Montrealu létají v zimě ČSA třikrát týdně, stejně tak i do Toronta. Po zrušení bude možné dostat se do Kanady pouze s přestupem, web ČSA nabízí nejčastěji lety přes Amsterdam s KLM, partnerem aerolinek ve SkyTeamu.

O osudu dálkové flotily ČSA se dlouhodobě spekuluje. Na počátku září vedení oznámilo, že ji nezruší. Ale také ani nebude dále posilovat, na nákup nových, modernějších strojů nemají aerolinky peníze. Dálková doprava je přitom pro velké dopravce klíčovým zdrojem zisků.

Firma má ve flotile čtyři airbusy A 310 z počátku devadesátých let.  Jeden létá v pronájmu pro Air India, další je využívaný na chartery do exotických destinací. Dá se očekávat, že další stroje firma zřejmě také pronajme.