ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Mzdy dál rostou, průměrný Čech měsíčně vydělá 32,5 tisíce hrubého

  • 357
Průměrná hrubá měsíční mzda v Česku letos v 1. čtvrtletí meziročně vzrostla o 7,4 procenta na 32 466 korun. Oznámil to Český statistický úřad (ČSÚ). Reálně, tedy při zohlednění inflace, stoupla mzda o 4,6 procenta. Průměrná mzda v Česku se nepřetržitě zvyšuje od začátku roku 2014.

V prvních třech měsících letošního roku stoupl i medián mezd, tedy přesný střed na škále různých hodnot mezd. Ten byl meziročně vyšší o 7,4 procenta a dosáhl částky 27 582 korun. Osmdesát procent českých zaměstnanců pobíralo mzdu mezi 14 566 Kč a 51 420 Kč.

Průměrná mzda za první čtvrtletí 2019 vzrostla nejenom meziročně, ale i ve srovnání s předchozím čtvrtletím. Po očištění o sezonní vlivy lidé brali v průměru více o 1,9 procenta.

„Trh přitom očekával, že zpomalující se hospodářský cyklus se začne propisovat i do růstu mezd. Takto silný výsledek je tak poměrně překvapivý,“ uvedla analytička Raiffeisenbank Eliška Jelínková. Významnou roli podle ní sehrálo zvýšení minimální mzdy a nárůst platů státních zaměstnanců.

„Nejrychlejší meziroční růst mezd zaznamenali zaměstnanci v kultuře, školství nebo administrativě. Hlavním tahounem růstu tak zůstává stát,“ potvrdil ekonom Komerční banky Farntišek Táborský.

Bankéři překonali IT sektor

Nejvyšší mzdy byly podle statistiků v peněžnictví a pojišťovnictví, kde průměrná mzda dosáhla 59 869 korun. Jen zhruba o 500 Kč nižší je průměrný plat pracovníků v informačních a komunikačních činnostech. Hranici 50 tisíc korun překonali ještě zaměstnanci ve výrobě elektřiny, plynu a tepla.

Naopak nejméně si vydělali lidé pracující v pohostinství, stravování a ubytovacích službách. Jejich průměrná mzda v úvodním čtvrtletí byla 19 121 korun. Následovali pracovníci administrativních a podpůrných činností s průměrem 21 774 korun.

,