Karel Havlíček na tiskové konferenci ke zpřísnění protikoronavirových opatření....

Karel Havlíček na tiskové konferenci ke zpřísnění protikoronavirových opatření. (18. listopadu 2021) | foto: Petr Topič, MAFRA

Havlíček: Pokud na státní podporu dosáhne víc firem, dostanou méně peněz

  • 19
Podmínkou u čerpání nové covidové pomoci pro firmy by měl být pokles obratu přes 50 procent, navrhuje ministerstvo průmyslu a obchodu. Pokud by byl tento limit nižší, podnikatelé dostanou podle ministra Karla Havlíčka také menší dotace. Řekl to na páteční tiskové konferenci po jednání vlády. Podnikatelé žádají, aby byla hranice na 30 procentech.

„Pokud se u programů podpory schválí pokles obratu nižší než 50 procent a bude je moci využít více firem,“ získají menší dotace, říká Havlíček. Se zástupci podnikatelů podle něj panuje shoda na obnovení programů COVID 2021, COVID Nepokryté náklady a kompenzačního bonusu pro živnostníky. 

Hospodám budou neočkovaní chybět. Neví, co s nakoupenými testy

Vstupní podmínky si chce Havlíček o víkendu ještě vyjasnit s ministerstvem financí, v pondělí by se případně ještě jednou setkal s profesními svazy a v podvečer chce konečný návrh předložit vládě. V pátek to řekl na tiskové konferenci po mimořádném jednání kabinetu.

Ministerstvo průmyslu a obchodu navrhuje, aby kritériem pro čerpání z dotačních titulů byl jako dříve pokles obratu o 50 procent za určité období letošního roku v porovnání se stejnou dobou roku 2019. Podnikatelé podle Havlíčka žádají hranici pro vstup 30 procent. 

V COVID 2021 měli podnikatelé nárok na příspěvek 500 korun na zaměstnance a den omezení, u COVID Nepokryté náklady získali pomoc až na 60 procent nepokrytých nákladů. S pomocí v takové výši nemohou podnikatelé podle Havlíčka počítat, pokud budou moci podporu získat při poklesu tržeb o 30 procent. O jakou část by byly dotace nižší, neuvedl.

Inspirace v Německu a Rakousku

Kritérium třicetiprocentního propadu platí podle Luboše Kastnera z Asociace malých a středních podniků a živnostníků například v Rakousku a Německu. Pokud se vláda při přijímání přísnějších opatření inspiruje v těchto zemích, měla by to stejné udělat i v případě náhrad, řekl v minulosti.

Na home office a testování jsme připraveni už dávno, říkají firmy

Profesní svazy dále dlouhodobě žádají o obnovení programu na podporu zaměstnanosti Antivirus, mezi požadavky je také snížení daně z přidané hodnoty u nejvíce zasažených odvětví na pět procent, a to od ledna příštího roku na další dva roky.

Vláda nově schválila, že od pondělí budou moci stravovacích, ubytovacích a dalších služeb využívat jen očkovaní a lidé, kteří v posledním půl roce prodělali nemoc covid-19. Uznávat se až na výjimky nebudou antigenní ani PCR testy.

,