ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Banky odložily splátky půjček za 350 miliard, zejména hypotéky a ‚spotřebáky‘

  • 13
Banky schválily necelých tři sta tisíc žádostí o odklad splátek úvěrů. V drtivé většině případů mají problémy se splácením domácnosti, které tvoří 95 procent počtu žádostí. Celkově zatím banky pozastavily splácení u půjček za zhruba 350 miliard korun.

Vyplývá to ze statistik České národní banky, která v úterý poprvé začala zveřejňovat data k odkladu splátek a průběhu čerpání prostředků z úvěrových programů COVID.

Třebaže domácnosti tvoří drtivou většinu všech žádostí, v objemu peněz jsou síly o něco vyrovnanější. Schváleno bylo kolem 15 tisíc žádostí o odklad splátek korporátních úvěrů za 143,4 miliardy korun.

Z podrobnějších informací lze vyčíst, kde jsou největší problémy s likviditou. Zelenou s odkladem dostalo nejvíce podnikatelů z oblasti nemovitostí, dále zpracovatelského průmyslu, velkoobchodu a maloobchodu. Následuje stavebnictví a teprve páté v pořadí jsou odklady úvěrů v segmentu pohostinství a ubytování.

Ze strany domácností se sešlo necelých tři sta tisíc žádostí o odklad splátek, 268 tisíc jich banky schválily. Zhruba dvaceti tisíc, tedy 16 procent, jich sítem neprošlo. Aktuálně tak díky odkladu domácnosti odložily splátky u půjček za 208 miliard korun.

Z toho spotřebitelské úvěry tvořily 48 miliard korun a hypotéky 152 miliard korun. Z celkového objemu všech odložených splátek tvoří 113 miliard korun úvěry, které banky odložily nad rámec zákonného moratoria.

Ke konci května načerpaly podniky v rámci programu Covid II prostředky ve výši „jen“ 4,1 miliardy korun, v rámci Covid Praha ve výši 339 milionu a v rámci programu Covid III prozatím obdržely banky žádosti ve výši 8,3 miliardy.

„Dnešní data ČNB tak potvrzují, že úvěrové a záruční programy Covid ve své první fázi neposkytly reálné ekonomice příliš velkou pomoc a program Covid III se teprve rozjíždí a od avizované potenciální pomoci ve výši stovek miliard korun je tak ještě velmi daleko,“ říká hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.