Česká národní banka

Česká národní banka | foto: ČNB

ČNB uklidňuje: české banky jsou zdravé

  • 53
Čeští střadatelé, nebojte se, našim bankám krachy nehrozí. Tak by se dalo přeložit uklidňující prohlášení, s kterým po poledni přišla Česká národní banka. Ta má za úkol dohlížet na zdraví bank na českém trhu.

"Česká národní banka situaci a vývoj na českém finančním trhu podrobně sleduje a vyhodnocuje a v současné době není důvod ke znepokojení," uvedla v prohlášení na svých internetových stránkách.

Podle prohlášení ČNB je český bankovní systém "poměrně izolován" od nynějších globálních otřesů. ČNB tak reaguje na situaci, kdy se krize z Ameriky přesunula do Evropy a zapříčinila už problémy několika bank.

Den poté, co belgická vláda rozhodla podpořit nizozemsko-belgickou banku Fortis a zachránit ji tak před krachem, musela nalít dalších 6,4 miliardy eur (158 miliard korun) na záchranu banky Dexia.

Podle ČNB se ale tyto problémy týkají jen vybraných bank, a ne českých finančních institucí. "Expozice nejvýznamnějších hráčů na českém finančním trhu, tedy bank, vůči rizikovým aktivům a problémovým globálním bankám je minimální," uvedla ČNB.

Podle jejích expertů je to dáno tím, že české banky jsou orientovány hodně na "konzervativní obchodní model na dosud nenasyceném českém trhu". Jinými slovy, dle ČNB české banky investují hlavně u nás a nikoli do rizikových cenných papírů v zahraničí. Navíc se jim daří financovat poskytované úvěry převážně z vkladů od střadatelů.

To je dáno také tím, že Češi jsou zvyklí tradičně hodně spořit v bankách, a to i přesto, že se vklady některé roky nevyplácí. Zadluženost tady navíc není tak vysoká, jako ve vyspělých státech. Podíl nesplácených úvěrů se podle ČNB pohybuje u obyvatel kolem 2,6 procent.

Vše o bankovní krizi