Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zeman jmenoval nové centrální bankéře. Jestřábí politika možná končí

  10:17aktualizováno  15:37
Prezident Miloš Zeman na Pražském hradě jmenoval tři nové členy bankovní rady České národní banky. Mandátu se od července ujme Eva Zamrazilová, Karina Kubelková a Jan Frait. Po jmenování Aleše Michla guvernérem jde o druhou významnou změnu v této instituci. Podle některých ekonomů ale zamíří více holubičím směrem.

Na konci června končí mandát guvernérovi ČNB Jiřímu Rusnokovi, viceguvernérovi Tomáši Nidetzkému a členovi bankovní rady Vojtěchu Bendovi.

Příští rok v únoru, těsně před koncem funkčního období prezidenta Zemana, vyprší ještě angažmá v bankovní radě viceguvernérovi ČNB Marku Morovi a členovi rady Oldřichu Dědkovi. Ten na rozdíl od Mory už znovu jmenován být nemůže, protože členem bankovní rady v minulosti jednou byl.

Nová rada už sazby nejspíš zvyšovat nebude

„Hlavním úkolem banky je boj proti inflaci. Zatím byl veden pomocí zvyšování úrokových sazeb. Nebudu hodnotit, zda a jak to bylo úspěšné. Chci v zájmu objektivity připomenout negativní efekty, které spočívají v nastupující hypoteční krizi. Vedle úrokových sazeb má ČNB k dispozici další nástroje k boji proti inflaci, které nebyly zcela využívány. Mám na mysli kurzové operace a další,“ uvedl Zeman během svého projevu.

Právě výrok Miloše Zemana možná pomohl k tomu, že koruna v reakci na jmenování nových členů vůči euru obratem posílila o více jak deset haléřů. „K posílení koruně mohl nepřímo pomoci i explicitní výrok prezidenta ohledně zapojení devizových rezerv jako měnověpolitického nástroje v boji s inflací,“ vysvětlil Miroslav Novák, analytik společnosti Akcenta.

Hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler se přiklání k tomu, že nová rada už dále úroky zvedat nebude. „Eva Zamrazilová v době, kdy byla v radě patřila mezi jestřáby. V současné situaci už se ale hlásila k tomu, že by dále sazby nezvyšovala. Jan Frait dříve patřil spíše do holubičího křídla, takže také nečekám, že by chtěl sazby dále zvyšovat. Karina Kubelková pochází z toho korporátního prostředí, takže bude také opatrná,“ uvedl na dotaz iDNES.cz Seidler.

Od července tak nastoupí nová bankovní rada, která nejspíš opustí jestřábí politiku a už dále sazby zvyšovat nebude. Seidler také upozornil, že nelze vyloučit, že by úrokové sazby nezvyšovala ani současná rada. Na červnovém zasedání ale zvýšení ještě očekávat můžeme.

Jmenování Michla guvernérem ČNB vzbudilo na trzích strach, koruna oslabuje

„Je pozitivní, že končí nejistota, a také to, že rada bude směřovat ke genderové diverzitě,“ komentoval jmenování pro Reuters hlavní ekonom společnosti UniCredit Pavel Sobíšek.

Kladně jmenování nových členů hodnotí i premiér Petr Fiala. „S Evou Zamrazilovou a Karinou Kubelkovou jsem měl možnost osobně spolupracovat a mohu potvrdit, že se jedná o rozumnou volbu pro nadcházející nelehké období,“ napsal na svůj Twitter.

Jan Bureš,hlavní ekonom Patria Finance ovšem varoval, že může hrozit diskontinuita ve směřování ČNB. Pro trhy je podle něj špatnou zprávou, že ani jeden ze stávajících členů bankovní rady není znovu nominován.

„Bankovní rada tak v důležité chvíli prochází výraznou obměnou a hrozí určitá míra diskontinuity v měnové politice a horší čitelnosti ČNB, míra posunu holubičím směrem nebude určitou dobu jasná. Koruna proto může být v nejbližších týdnech hodně volatilní a vracet se do defenzivy,“ vysvětlil Bureš.

Dvě ženy ve vedení ČNB

Hned dvě křesla v radě ČNB obsadí ženy, Eva Zamrazilová (61), která bude od července novou viceguvernérkou, a Karina Kubelková. První zmíněná v radě České národní banky nebude poprvé, zasedla v ní už v letech 2008 až 2014. Od srpna 2014 působila jako hlavní ekonomka České bankovní asociace. V současnosti je předsedkyní Národní rozpočtové rady. Vystudovala Národohospodářskou fakultu Vysoké školy ekonomické v Praze.

Zamrazilová je známá tím, že než ekonomické modely, upřednostňuje širší pohled na hospodářskou situaci. „Věřím, že bankovní rada bude zárukou kontinuity a důvěryhodnosti. Děkuji předchozí radě, že začala včas bojovat s inflací. Zvyšování sazeb není populární, ale bylo to nezbytné. Věřím, že se to začne projevovat ve zpomalování inflace už brzy. Nicméně současná situace vyžaduje hlubší analýzu a každý další krok musí být pečlivě zvažován, “ uvedla během jmenování.

Karina Kubelková je hlavní analytičkou Hospodářské komory. Od roku 2008 pedagogicky působí na Vysoké škole ekonomické, kde v roce 2015 získala doktorát. Vzhledem k tomu, že má Kubelková díky svému působení v Hospodářské komoře blízko k podnikové sféře, dá se odhadovat, že nebude pro další zvyšování úroků. Firmy by totiž nižší úroky a spolu s nimi i levnější půjčky uvítaly.

Do třetice v radě zasedne Jan Frait (56), který je od roku 2007 v České národní bance zodpovědný za oblast finanční stability a makroobezřetnostní politiky. Dosud radě připravoval podklady a z části se tak podílel na její politice. Obrat do ČNB tak nejspíš nepřinese. Frait stejně jako Zamrazilová v radě také není poprvé. Jejím členem byl v letech 2000 až 2006.

Vystudoval obor ekonomika průmyslu na Ekonomické fakultě Vysoké školy báňské v Ostravě. Na stejné fakultě absolvoval i doktorské studium v oboru ekonomie, o tři roky později se ve stejném oboru habilitoval a v roce 2002 byl jmenován profesorem.

Ostře sledované zasedání

Než zasedne nová rada, proběhne ještě 22. června zasedání ve starém složení pod vedení Jiřího Rusnoka. Předpokládá se, že ještě přistoupí k dalšímu zvyšování sazeb. Na svém posledním zasedání ČNB zvýšila základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu, což bylo o čtvrt procenta více, než analytici očekávali.

Novým guvernérem ČNB je Aleš Michl, slíbil stabilitu sazeb

Je možné, že část členů bude v červnu hlasovat pro razantnější nárůst. Michl totiž při svém jmenování avizoval, že na prvním zasedání, které povede, bude hlasovat pro ponechání sazeb na úrovni z červnového zasedání.

Sedmičlenná Bankovní rada ČNB určuje měnovou politiku země a rozhoduje o zásadních měnověpolitických opatřeních. ČNB je vedle utváření měnové politiky zodpovědná za dozor nad celým finančním trhem, včetně bank, pojišťoven a kapitálového trhu. Bankovní rada je sedmičlenná. Členové bankovní rady nesmějí zastávat funkci více než dvakrát.

Autor:
  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nová vábnička pro miliardáře: ponorná superjachta jako pevnost plná luxusu

23. dubna 2024  20:16

Rakouská firma vyvíjí hračku pro super bohaté zájemce o cestování, bezpečnost a luxus. Je to 165...

Švédsko se připravuje na válku. Investuje nejen do energetické infrastruktury

24. dubna 2024

Švédsko se připravuje na možný válečný střet s Ruskem. V současné době se zaměřuje zejména na...

Na léto jsme připraveni. Letiště Heathrow čeká nejrušnější sezonu v historii

24. dubna 2024

Největší londýnské letiště očekává letos historicky nejrušnější letní prázdninovou sezonu. Počet...

Česko může být vzorem racionálního přístupu k závislostem, říká adiktolog

24. dubna 2024

Oblast závislostí nepatří mezi priority, které by politici kandidující do nadcházejících voleb do...

Kurýři preferují flexibilitu. Tu ale ohrožuje nová evropská legislativa

24. dubna 2024  15:52

Pokud nová evropská legislativa omezí flexibilitu, kurýři a partnerští řidiči taxislužby raději...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...