Cizinci penze nevyřeší, zaznělo na semináři

  • 4
Nalákat do země cizince v produktivním věku, aby zachránili bortící se penzijní systém, nemusí být nejlepší řešení. Jak na semináři o důchodovém systému upozornil Vladimír Bezděk z České národní banky, tento nápad má také svá úskalí. Jedním z nich je, že cizinci nebudou do penzijní kasy jen přispívat, ale také z ní začnou časem čerpat.

Naopak výrazně negativním vlivem zůstane vliv stárnutí Čechů na důchodový systém, upozornila náměstkyně ministra práce a sociálních věcí Jarmila Škvrnová. Studie Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj předpokládá, že do roku 2050 bude v ČR 7,8 milionu obyvatel.

"Proces stárnutí české populace je vážný, na penzijní reformu je maximálně pět let
času," upozornil konzultant Světové banky Igor Tomeš. Účastníci semináře se nicméně shodli, že téma penzijní reformy by mělo stát mimo předvolební politický boj, protože jde o záležitost celé generace.

Náklady na starobní důchody dnes představují 6,4 procenta českého hrubého domácího produktu, což podle Tomeše není tak katastrofální. V rámci zemí Evropské unie jde spíše o nižší číslo, i když existují i výjimky jako Itálie (13,2 procenta) nebo Německo (10,4 procenta).

Například Spojené státy nebo Japonsko, kde je odpovědnost na finančním zajištění ve stáří víc na jednotlivcích, ale podíl penzijních nákladů nepřekračuje šest procent HDP.