Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Cizince otravují čeští byrokrati

První týdny v Česku strávil manažer japonské Toyoty Tetsuya Yamada se svými lidmi mezi desítkami formulářů z ambasády, cizinecké policie a úřadu práce. Získání víz a pracovních povolení pro experty, kteří do Kolína přijíždějí rozjet největší zahraniční investici na zelené louce, společnou továrnu Toyoty a PSA Peugot-Citroën, považuje za jeden z největších problémů, na jaký při startu obří investice za 1,5 miliardy eur narazil.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Belzebub

1. 2. 2003 11:05
Hloupost urednika je v cesku nekonecna
Osobne znam pripad kdy vyrizeni pobytoveho viza trvalo na ambasade ve Vidni 7 mesicu. A zadatel byl cech poslany zahranicni firmou do Ceska, cesky mluvil lepe nez urednik na velvyslanectvi. Ta buzerace ceskych uredniku je neskutecna.
0 0
možnosti

Buliik

29. 1. 2003 16:13
Je to tak
 
Z vlastní zkušenosti (resp. doprovodu jiné osoby) velice dobře vím, jak ponižující je pro cizince projít všemi úřednickými formalitami českého systému. Je to nikdy nekončící proces neustálého hlídnání termínů, vyřizování, prodlužování, žebrání na úřadech o smilování, stání front a...  placení poplatků.
 
Nikoho nezajímá, že onen cizinec má VŠ vzdělání, mluví plynně česky, najde si práci, je ochoten si tu platit všechna pojištění atd. Ponížení je pořád stejné a pořád se opakuje. Nepřál bych to nikomu kdo nemusí. Věřím, že na východ od nás to může být ještě horší, ale my se snad považujeme za civilizovanou zemi s respektem k lidem??
0 0
možnosti

lukasek

29. 1. 2003 14:03
Japoncici si stezujou?
Z vlastni zkusenosti vim ze i vysoce vzdelani japonci maji problemy mluvit anglicky, cili neni v tomto ten zakopany pes?
Jinak teda nase uredniky rozhodne obhajovat nebudu, at uz sedi kdekoli, bohuzel maj jistotu teply zidle i kdyz nic nevi o svem oboru natozpak o ochote
0 0
možnosti

zuzana

31. 1. 2003 13:29
Re: Japoncici si stezujou?
ve styku s českými úřady jim angličtina nebude nic platná, i kdyby mluvili jak ten šekspír
0 0
možnosti

B

29. 1. 2003 11:06
Kreteni
Totiz tady jde o to ,ze Japoncici zase chteli byt chytrejsi ,pokud mozno NEPLATIT jine firme za vVYRIZENI.To je chyba Japoncu.DRZGRESLE jedny.Bezte se podivat do Prostejova ,tam maji danove prazdniny na 25 let.No to se podnika,to se ceske firme stat nemuze.
0 0
možnosti

Buliik

29. 1. 2003 15:58
Re: Kreteni
 
Jinak receno nedavat jine firme PRISPEVEK NA UPLATKY urednikum, plus jeji marzi, ze.
 
V takovehle situaci bych se neobaval povazovat za drzgresli i sebe.
0 0
možnosti

Olaf

29. 1. 2003 10:09
A co soudy, mají si kde hrát?
Nejen úřady, i soudy, zejména rejstříkové. To, co trvá jinde dva dny, trvá u nás až dva roky.
0 0
možnosti

Jana

29. 1. 2003 9:41
Cizince otravují čeští byrokrati
To je snad v pořádku, ne?
0 0
možnosti

RNB

29. 1. 2003 10:03
Re: Cizince otravují čeští byrokrati
To teda rozhodně NE! (Je vidět, že nevíte, čím u nás musí cizinci procházet a jaká je praxe státních orgánů ve vztahu k nim. Takováto byrokracie přitom nikoho nechrání, jen odrazuje investory a odborníky, aby sem jezdili a pracovali tady.)
0 0
možnosti

Jim

29. 1. 2003 9:34
A co u nich?
No ať se tedy ti japončíci podívají na svojí byrokracii. Když jsem tam před rokem jel jen na 2 týdny na "studijní" dovolenou, tak jsem jen na letišti strávil přes 3 hodiny vyplňováním různej papírů, kterejm jsem stejně nerozuměl. A to nemluvím o těch potížích na jejich ambasádě, nikdo nic nevěděl, nikdo nic neuměl. Oni se diví že je tu nechceme, ale že oni sami nás nechtějí u sebe, to už nikoho nepřekvapuju. Ne nadarmo nám říkají Gaidžinové!! Fakt nám nemají co vyčítat. SAJONARA
0 0
možnosti

Olaf

30. 1. 2003 10:53
Re: A co u nich?
Problém je v tom, že my je tady potřebujeme. Navíc, když se budeme chovat jako oni, dopadneme jako oni - uzavřená země, žádná konfrontace se světem a obrovské sektory neproduktivní ekonomiky.
0 0
možnosti

Roman

29. 1. 2003 9:19
Úřady jsou jen vizitka nás samých
 S názory na skutečně neprofesionální práci úředníků nelze bohužel nic jiného než souhlasit. Většina lidí, kteří zde xenofóbně schvalují postupy úřadů nevědí o čem mluví a rychle by změnily názor, kdyby museli podobnou anabázi absolvovat sami. A taky nechápu, proč se neustále odvolávají na podobné postupy v zahraničí. Pokud je jinde něco špatně, nemusíme to přeci mít taky. Manželka je Slovenka a ještě tři měsíce po svatbě se jí nepodařilo uspokojit požadavky cizinecké policie (Praha západ) jenom k podání žádosti o trvalý pobyt. Při každé ze tří návštěv po ní chtěli naprosto jiné dokumenty (záleží na kterého úředníka narazí) a některé z nich zákon o pobytu cizinců navíc vůbec nepožaduje. Vrcholem všeho je, že tento úřad nezná pojem „úřední den“ a každý den má pracovní hodiny do 15:00 hod. Každá návštěva tedy vyžaduje půlden dovolené. Je to skutečně úřad pro lidi.  
Pro úplnost dodávám, že manželka vystudovala vysokou školu v České republice jako samoplátce (tj. cca 100 tis. ročně) a již pátým rokem u nás pracuje jako právník. Každoroční kolečko po úřadech pro ní tedy není nic nového. Veškeré proklamace vlády a ministerstva práce o potřebě získávat kvalifikované zahraniční pracovníky jsou naprosto k smíchu.
 
Je docela smutný, co všechno píšou lidi v této diskusi. Nemůžeme se potom divit činnosti úřadů, vždyť jsou jen vizitkou nás samých.
 
P.S. Když Petr píše, že „ Ti Japončíci sem nejedou nic rozdávat, oni sem jedou rejžovat peníze a odírat místní levnou pracovní sílu. Je to jejich věc, že se rozhodli vydělávat tady a mají to sakramentsky dobře spočítané.“, ať si taky laskavě uvědomí, že nám sem přináší peníze (investice, daně, zlepšení vývozní bilance) a hlavě PRÁCI. Možná, že se lidi raději nechají „odírat“, než sedět doma nezaměstnaný.

Kamila

29. 1. 2003 9:09
A co Rusko?
To co tady vážení píšete je naprostý odvárek od toho, když chcete něco vyřídit v Rusku. Bez najmuté agentury a pořádného úplatku nevyřídíte vůbec nic. Já teď kvůli vízu budu muset vycestovat dvakrát do jednoho měsíce do ČR a to nemluvím o tom kolik stojí jen pozvání a trvá to měsíc než se vyřídí. Samozřejmě mluvím o komerčním pozvání. Ale je tu jedna výhoda. Za peníze dostanete vše. Tady musí být ruský řidičák pokud je vízum delší než půl roku. Než ho vyřizovat, tak raději vždy, když si toho všimnou, platíme pokutu (samozřejmě do ruky). Můj muž se tu snažil rok založit firmu a získat licenci (dle zákona mají měsíc na připomínkování), bez najmutí právníků a bez jejich styků s nejvyššími orgány úřadů by mu to trvalo i tři roky. Pro všechny, kdo nadává na českou byrokracii, vzpomeňte si jaké to bylo před pěti či deseti lety. Všichni se učí a buďme rádi, že my podle západních vzorů a ne podle našich východních sousedů. Kamila
0 0
možnosti

richard

29. 1. 2003 9:19
Re: A co Rusko?
No to snad ne?! To se chceme srovnávat se státy jako je Ruska nebo třeba Pákistán anebo se zeměmi EU?
0 0
možnosti

Petr

29. 1. 2003 8:50
No a co jako?
Jeli jste někdy do USA? Nebo do Británie? Víte jak je to ponižující, dostat se v USA jenom z letiště ven? Proč nám pořád novináři mažou máslo po hlavě? Proč radši nekritizují jiné státy, které byrokracií znepříjemňují život nám? Proč nejsou na naší straně? Ti Japončíci sem nejedou nic rozdávat, oni sem jedou rejžovat peníze a odírat místní levnou pracovní sílu. Je to jejich věc, že se rozhodli vydělávat tady a mají to sakramentsky dobře spočítané.
0 0
možnosti

Don Antonio Soprano Sr.

29. 1. 2003 14:19
Re: No a co jako?
 Japoni do Ceska jedou rozdavat praci, fakulto
0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

Ostře sledované sudy. Jak se v Koreji kousek od pláže skladuje jaderný odpad

23. dubna 2024  13:53

Silný vítr zvedá mořské vlny, které se rozbíjejí o velké skály. Několik návštěvníků této turisticky...

ČNB může ještě snížit sazby. Pak už bude velmi opatrná, uvedl guvernér Michl

23. dubna 2024  11:56

Česká národní banka (ČNB) příští týden možná ještě sníží úrokové sazby. Poté ale bude k dalšímu...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

Portál iDNES.cz čte od nepaměti. Petr je dalším výhercem týdenní Megahry

23. dubna 2024  8:28

Jarní Megahra o peněžní prémie na portálu iDNES.cz pokračuje a po pondělím losování má již pátého...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!