Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Michal Sváček, MAFRA

Konec drezury zvířat v cirkusech? Ministerstvo je plánuje zakázat

  • 212
Ministerstvo zemědělství navrhuje úplný zákaz vystupování a drezury zvířat v cirkusech. O opatření v rámci novely zákona na ochranu zvířat proti týrání informovalo v tiskové zprávě. Novela prošla meziresortním řízením a ministerstvo v současnosti vypořádává připomínky.

Poté by mělo být stanoveno přechodné období a konkrétní podmínky zákazu vystupování zvířat v cirkusech. „Ministerstvo zemědělství zákonem na ochranu zvířat už v minulosti zakázalo drezúru nově narozených primátů, ploutvonožců, kytovců, nosorožců, hrochů a žiraf,“ uvedl Vojtěch Bílý, tiskový mluvčí ministerstva zemědělství.

Tento zákaz chce nyní ministerstvo rozšířit. Podobný zákaz podle Bílého už platí v desítkách zemí. „V Evropě je drezura všech zvířat v cirkusech zakázaná např. V Itálii, Nizozemsku nebo Řecku. V dalších zemích, jako je Německo nebo Polsko, se o zákazu intenzivně diskutuje,“ tvrdí mluvčí.

„Podle mě je to absolutní nesmysl,“ komentuje navrhované opatření Jiří Berousek, ředitel Národního cirkusu Berousek. „Česká republika již vydala nařízení na ochranu zvířat, jehož dodržování nás stojí nemalé peníze. Pokud všechny normy splňujeme, nevidím důvod, proč to dál omezovat. Naše zvířata žijí plnohodnotný život,“ dodává. 

Společně s ostatními cirkusy bude Berousek proti připravovanému zákazu protestovat. „Budeme bojovat za to, aby to nedopadlo jako v Mexiku, kde podobný zákaz vedl k utracení několika stovek cirkusových zvířat, načež vláda jejich vystupování znovu povolila,“ tvrdí Berousek.

Jste pro úplný zákaz vystupování zvířat v cirkusech?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 pátek 26. října 2018. Anketa je uzavřena.

ANO
ANO 3919
NE
NE 1838