Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín | foto: MF DNES

ČEZ vydělal za první čtvrtletí 17 miliard, o dvě procenta méně

  • 11
Čistý zisk energetické společnosti ČEZ klesl v prvním čtvrtletí meziročně o 1,7 procenta na 17,2 miliardy korun. Tržby se naopak meziročně zvýšily o pět procent na 56,8 miliardy korun. Firma to oznámila na webových stránkách.

"Výsledky prvního čtvrtletí jsou lepší, než analytici odhadovali. I přes dopad krize, který se v energetice projevil se zpožděním, se nám podařilo udržet náš zisk téměř na úrovni loňského roku," uvedl Martin Roman, předseda představenstva a generální ředitel ČEZ. Trh očekával pokles zisku zhruba o deset procent.

Hospodaření společnosti ČEZ letos negativně ovlivňují zejména nižší ceny prodané elektřiny. Růst cen elektřiny na trhu z posledních měsíců se promítne do hospodaření firmy až v příštím roce a hlavně v roce 2013.

Na hospodaření ČEZ se v prvním čtvrtletí také negativně odrazila nově zavedená darovací daň z emisních povolenek a srážková daň z elektřiny vyrobené ve fotovoltaických elektrárnách. ČEZ se také musí vyrovnat s posilující českou korunou vůči euru, protože většina jeho tržeb je v eurech.

K omezení negativních vlivů pomohla výroba větrných elektráren v Rumunsku. Dále narostla výroba z fotovoltaických elektráren ČEZ a pomohla i úsporná opatření v distribuci v Albánii.

Výroba elektřiny v tuzemských elektrárnách ČEZ v prvním čtvrtletí meziročně klesla o čtyři procenta, ale za celý rok firma předpokládá růst o čtyři procenta. Současné vyšší ceny na trzích s elektřinou povedou podle ČEZ k nárůstu výroby elektřiny v uhelných elektrárnách o pět procent.

ČEZ je největší česká energetická firma, jejím majoritním akcionářem je stát, který drží přes ministerstvo financí 66 procent akcií. Společnost zaměstnává kolem 20 tisíc lidí, dalších asi 13 tisíc zaměstnanců má v zahraničí. Za rok 2010 firmě ČEZ meziročně klesl zisk o devět procent na 47,2 miliardy korun.